Румъния влиза в еврозоната до 2024 година

0
Това е задължителна стъпка и единственият шанс за Румъния да седне на масата на богатите страни в Европа, заяви лидерът на Социалдемократическата партия Ливиу Драгня
Това е задължителна стъпка и единственият шанс за Румъния да седне на масата на богатите страни в Европа, заяви лидерът на Социалдемократическата партия Ливиу Драгня Снимка: DPA

Делегатите на извънредния конгрес на управляващата в Румъния партия гласуваха за присъединяване на страната към еврозоната до 2024 г., предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Лидерът на Социалдемократическата партия /СДП/ Ливиу Драгня каза пред 4000 делегати на конгреса, че присъединяването към еврозоната е задължителна и естествена стъпка за Румъния, една от най-бързо нарастващите икономики в ЕС, но все още най-бедната и най-корумпирана страна.

"Трябва да бъдем смели и да разберем, че това е задължителна стъпка и единственият шанс за Румъния да седне на масата на богатите страни в Европа. Това е проект на национална солидарност", каза Драгня, предава БТА.

Суверенитетът на Румъния "ще бъде защитен със законите, които ще приеме парламентът", заяви още пред конгреса лидерът на СДП, предаде ТАСС, като се позова на агенция Аджерпрес.

"При цялото ни уважение към западните страни, които съдействат за модернизирането на Румъния, националният суверенитет трябва да се определя в Румъния, а не в чужбина", каза Драгня.

"Румъния ще затвърждава стратегическото си партньорство със САЩ, развивайки икономиката. Имаме много добро партньорство в областта на отбраната, но Румъния има право да се възползва и от икономическата част на това партньорство. Изпълнихме всичките си военни задължения." Така Драгня реагира на твърденията, че независимо че Румъния разположи в Девеселу американски комплекс за противоракетна отбрана и е отделила два процента за нуждите на отбраната, инвестициите на САЩ в страната остават незначителни.

Драгня обеща, че парламентарната група на СДП ще увеличи подкрепата на курса на Молдова за сблажаването й с ЕС и Румъния и "ще проучи възможността това лято да бъде предоставена финансова помощ на молдовското население с ниски и много ниски доходи".

В речта си Драгня попита делегатите искат ли той да остане техен председател, на което те отговориха с продължителни аплодисменти.

Участниците в конгреса гласуваха за начало на обсъждането на пет национални конвенции - за влизане в еврозоната до 2024 г., за председателството на Румъния на Съвета на Европа догодина, за културата, за равноправие на половете и за стратегическото развитие на страната "Румъния - 2040".

Планирано е да бъде приета политическа програма на СДП и да бъдат избрани ръководни органи на партията.

Същевременно десетки демонстранти протестираха в Букурещ срещу СДП, скандирайки "Вие сте крадци". Полицията задържа трима души за нарушаване на обществения ред.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари