Юнкер: Британците са европейци на непълно работно време

0
Това, което ни трябва, са европейци на пълен работен ден
Това, което ни трябва, са европейци на пълен работен ден

Британците са европейци на непълно работно време, които никога не са искали да споделят всички политики на Европейския съюз.

Това заяви досегашният председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в ексклузивно интервю за Euronews.

„От самото начало британците са европейци на непълно работно време. Това, което ни трябва, са европейци на пълен работен ден“, заяви Юнкер и добави: „От повече от 40 години на британците им се казва, че са европейци, но те не искаха да споделят всички политики, които решавахме“.

По думите му излизането на Обединеното кралство от ЕС е ситуация, в която губят всички. Според него е било грешка въпросът за Brexit да бъде поставян на референдум. Все пак, въпреки големия политически хаос, който цари в Лондон в момента, Юнкер е убеден, че Великобритания все още иска да напусне Блока.

В същото интервю председателят на ЕК, който скоро ще бъде заменен на поста от Урсула фон дер Лайен, заяви, че не смята унгарския премиер Виктор Орбан за европейски лидер. Юнкер разкри още, че преди е смятал Орбан за герой, но унгарският политик се е променил и сега се държи по-малко европейски и по-агресивно срещу Комисията. На въпроса дали се чувства победен от антибрюкселската кампания на Орбан, той отговори: „Не, но той искаше точно това“.

„Въпреки че има големи разлики в начина ни на мислене, личната ни връзка все още е добра. Ето защо можем да се шегуваме от време на време. Погледнах към Виктор Орбан в края на осемдесетте, когато той се противопостави на съветската окупация. Той беше герой в Унгария. Винаги съм имал голямо уважение към него“, обясни Юнкер и добави: „Но тогава Орбан стана по-малко европейски и стана агресивен срещу Комисията. Независимо, че тя направи много за Унгария, което Орбан признава в частни разговори, но не и публично“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари