Евробарометър: Почти половината европейци не спортуват

0
Най-активно спортуващи са хората във Финландия – 71 процента
Най-активно спортуващи са хората във Финландия – 71 процента Снимка: iStock

Близо една втора от жителите на Европейския съюз казват, че изобщо не се занимават с физически упражнения или спорт

Това става ясно от проучване на Евробарометър, цитирано от ДПА и БТА.

Според анкетата, обхващаща всички 27 държави членки на ЕС, средно за общността делът на хората, които не спортуват, е 45 процента. За сравнение, през 2009 г. те са били 39 процента, а през 2017 г. – 46 процента.

От данните на Евробарометър се разбира, че 32 процента от жителите на ЕС се занимават със спорт поне веднъж седмично, а 6 процента – поне пет пъти седмично.

Най-активно спортуващи са хората във Финландия – 71 процента, Люксембург – 63 процента, и Нидерландия – 60 процента. Най-неактивни в това отношение са жителите на Португалия, Гърция и Полша, където съответно 73, 68 и 56 изобщо не правят физически упражнения.

В България 4 процента заявяват, че редовно спортуват, докато 61 процента казват, че въобще не се занимават с такива дейности, сочат резултатите от анкетата.

От допитването става ясно, че активно спортуващите европейци обикновено са мъже, добре образовани, работещи и финансово стабилни.

Проучването сочи, че 49 процента от жените в ЕС изобщо не се занимават със спорт, докато сред мъжете този дял е 40 процента.

Според данните 22 процента от безработните жители на ЕС спортуват поне веднъж седмично. Сред хората на ръководни длъжности този дял е 45 процента.

Поне веднъж седмично спортуват 13 процента от хората, напуснали училище на 15-годишна възраст или по-малки, и 42 процента от тези, които са продължили образованието си до 20-годишна възраст или по-нататък.

Хората, които имат трудности да си плащат сметките, проявяват по-слаба склонност да се занимават със спорт всяка седмица (20 процента), отколкото тези, които нямат или почти нямат подобни пречки (36 процента), показва проучването.

Липсата на време е основна причина, поради която хората казват, че не спортуват (41 процента), следвана от липсата на мотивация или интерес (25 процента).

По време на пандемията от КОВИД-19 една трета от жителите на ЕС са спортували по-рядко, 18 процента са спрели да се занимават с физически упражнения, 34 процента са продължили да бъдат активни на същото ниво, а 9 процента са увеличили активността си, сочи анкетата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари