Явор Гечев: Раздаването на пари на глава е вредно нещо за бизнеса и земеделските производители

0
През 2023-а ще има много варианти за финансиране, заяви Министърът на земеделието
През 2023-а ще има много варианти за финансиране, заяви Министърът на земеделието Видео: Русе Медиа

През 2023-а ще има много варианти за финансиране, заяви Министърът на земеделието

Първото по рода си в Русе международно изложение на местни продукти бе открито днес в зала „Арена Русе“. То ще продължи и утре, 10 декември, като в него участват близо 90 производители от България и 10 от съседна Румъния. Сред официалните гости на събитието, организирано от Министерството на земеделието и Община Русе, бяха ресорният министър Явор Гечев, неговият заместници Георги Събев, който е и ръководител на Управляващия орган на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., областният управител Анатоли Станев и кметът Пенчо Милков.

Земеделският министър сподели, че служебното правителство е изключително насочено към промотирането на малките производства и местните продукти, където България има много добър потенциал. „Такива изложения са пътят към тези малки производства, които ние трябва да използваме“, каза още министър Гечев. Той обяви още, че от министерството са почти готови с всички мерки по Плана за възстановяване и устойчивост /ПВУ/, предаде Русе Медиа.

Нашето притеснение е, че през първата година ще има натрупване на много различни инструменти както по Плана за възстановяване и устойчивост, така и по новия стратегически план с мерките“, заяви министърът. След Нова година министерството стартира информационни кампании в цялата страна по различните инструменти. „Раздаването на пари на глава е вредно нещо за бизнеса и земеделските производители. Ще трябва качество и развитие“, категоричен бе министър Гечев. По Плана за възстановяване и устойчивост са отпуснати около 250 милиона евро, които ще могат да се ползват за кандидатстване по различни проекти – дори в сферата на иновациите и енергийната ефективност.

Министър Гечев сподели още, че за първи път от много години насам се е работило по подадените проекти през същата година. Обработени са над 4000 проекта в последно време. От Министерството на земеделието бяха категорични, че продължават да работят на максимално бързи обороти, като вече е приет и нов устройствен правилник на Държавен фонд „Земеделие“, който дава възможност за назначаването на още 130 човека, които пряко да се занимават с подготовката на бъдещите проекти и да следят за спазването на европейските изисквания.

Колкото до информацията за засилен внос на слънчоглед и други земеделски култури в страната ни от Украйна, то министърът посочи, че след Нова година се очаква раздвижване на пазара и оптимизиране на процесите.

Изложението ще продължи и през утрешния ден, като на него са представени тестени, млечни, месни, пчелни, сладка, шоколадови изделия, тахан, ядки, чипс, боза, чай, риба, плодове и други, както алкохолни и безалкохолни напитки, козметика, а също и редица занаятчийски стоки. През предходните месеци подобна инициатива е имало в Ямбол и по Черноморието.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари