Явор Дачков: Въртим, сучем и го докарваме до склад на съветска казарма

2
Това е констатация, а не хейт
Това е констатация, а не хейт Снимка: Facebook

Това е констатация, а не хейт

По повод на снимките на складираните и нарязани фигури от Паметника на Съветската армия, си мисля, че либералното отношение към материалната култура, което се отразява и при духовната (независимо от идеологическия им заряд), е същото като комунистическото - и двете са по български немарливи, независимо от строя. Казвам го, защото съм живял и при двата. Все същата битова нищета, породена не от бедност, а от духовни дефицити. Въртим, сучем и го докарваме до склад на съветска казарма (за разлика от нас, руснаците вече нямат нищо с онзи строй и отдавна са го забравили, те умеят да създават красота, а ние не). Това е констатация, а не хейт. Тук не можем да се отлепим от социалистическия битов реализъм на бурканите, кутиите за сладолед, кашоните, амбалажната хартия и найлона. Животът в България е мърляв и прилича на склад. Затова е и лицемерно да съдим Борис Бонев и новия кмет (все не мога да му уцеля името) за коледната украса. Че кога е имало такава в София. Град, който винаги ще запомня като тъмен и нескопосано стопанисвана столица. Неслучайно най-добрият ни художник проби в света с амбалаж и опаковки на неща. Кристо успя да естетизира талантливо бездарието ни да вдъхваме живот на света около нас, наблягайки на опаковането им на нивото на спедиторска фирма, но това не е голямо изкуство, а само опит да се избяга от осъзнаването на факта, че не ни бива в красотата.

Независимо от това какви са фигурите от Паметника на Съветската армия, мисля, че трудът на онези, които са ги направили, заслужава по-голямо внимание и уважение. Особено от хора с претенции на естети. Но не. Така би ги опаковал и складирал моят старшина в казармата. Бездарно положение. А ако някой ми каже, че сегашната власт наистина се кани да ги реставрира, ще го приема за българско коледно чудо.

Явор Дачков

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    7
    Хуй
    Стига с този Дачков бе. Той ли е най-важен за коледа? Аз от два часа търся да намеря някоя хубава коледна реклама със Стоичков, но ми излизат само някави новини за Дачков, Кунчев, Пенчо Милков и Съветски казарми. Кажете къде да намеря реклами със Стоичков моля ви много ми се гледа!
  • 5
    6
    До 5:
    Много удобно не си спомняш, че ВСИЧКИ копелета на едновремешните АБПФК живееха и учеха в СССР, при това получаваха висшето си образование напълно безплатно! Същите тия КОПЕЛЕТА, които сега ни управляват, обърнаха палачинката (разбирай ГЪЗОВЕТЕ си) и станаха най-радикалните и правоверни €вроатлантици! Въпрос на келепир и едни 30 $$$ребърника!
  • -9
    5
    112
    Дайте пример на дете на комунистически лидер , което учи и живее в Русия ! Почнете от копелето на Нинова ! Хайде комунисти пишете !
  • -10
    4
    Дебютант
    За първи път попадан на руски гъз с очила!
  • 5
    3
    до 2
    И откъде да го знае? Той е болшевик. Смята себе си за носител на единствената истина. Дано като таксиметърджия да е все толкова самоотвержен.!:)
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари