Ясно е защо окачването на съвременните автомобили се поврежда бързо

4
Това е резултат от по-евтиното производство и е начин за автомобилните производители да извличат супер печалби
Това е резултат от по-евтиното производство и е начин за автомобилните производители да извличат супер печалби

Това е резултат от по-евтиното производство и е начин за автомобилните производители да извличат супер печалби

Всеки шофьор се е сблъсквал с необходимостта от ремонт на окачването на автомобил по един или друг начин. И вече му е ясно, че „шасито“ на съвременните автомобили излиза много по-бързо от строя, отколкото при колите преди 20 години. Експертите от Njcar обясняват защо животът на окачването на сравнително нови автомобили е значително намален, съобщава Automedia.bg.

Факт е, че оптималният жизнен цикъл на лек автомобил отдавна е изчислен от търговците. За производителите на автомобили е неизгодно да произвеждат „вечни" автомобили, които няма да се развалят, тъй като в този случай никой няма да купува резервни части и друго оборудване.

Ресурсът на амортисьорите на модерен автомобил съзнателно е намален до 70 000 - 80 000 км, на лагерите на колелата - до 100 000 км, а пружините - до 150 000 км. Гумените детайли отдавна са се превърнали в консумативи, които при някои модели трябва да се сменят на всеки 30 000-40 000 км. По същата причина гаранцията на производителя за частите на окачването е няколко пъти по-малка, отколкото за други основни агрегати на автомобила.

Всичко това е резултат от по-евтиното производство и е начин за автомобилните производители да извличат супер печалби. Умишленото намаляване на ресурса на автомобила води до факта, че в много държави, особено в тези с по-висок стандарт, повечето хора се опитват да се отърват от автомобила при пробег до 100 000 км и да го сменят с нов.

Друга причина за намаляването на експлоатационния живот на частите на ходовата част е активното използване на активни стабилизатори и напълно контролирано шаси. Всички тези детайли и система имат сложна конструкция, но въпреки това те се използват дори в масовите автомобилни сегменти.

Освен това производителите на автомобили започнаха да намаляват теглото на автомобилите, за да намалят разхода на гориво. Поради това при проектирането на окачването по-често се използват леки части, които са по-малко способни да издържат на сериозни натоварвания. От това страдат колите дори в държави с качествени пътища, да не говорим за тези в Източна Европа, където на много места състоянието на пътя е ужасно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -4
    3
    аз
    Нов автомобил нормален човек си купува и след 4-5 г. го сменя. За 4-5 г. не е лесно да навъртиш 100 хил. км, камо ли 150 хил. Камо ли да се счупи нещо. Бакшишите с дачиите може и да имат проблеми, не ги знам. Но при нормална експлоатация докато е в гаранция колата нямаш проблеми. Или със сигурност много по-малко от тоя тарикат, дето си е взел 10 годишна кола от автоморгата, щото старите са по-здрави.
  • 3
    2
    хаха
    Тез работи ги приказват от началото на 90те. Карайте си новия внос, че по-здрав.
  • 1
    1
    Русенец
    Според автора 150 000 км. са нищо.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари