Япония започва да изпуска в океана радиоактивна вода от “Фукушима”

0
Южна Корея и Китай забраниха вноса на риба от района на Фукушима
Южна Корея и Китай забраниха вноса на риба от района на Фукушима

Южна Корея и Китай забраниха вноса на риба от района на Фукушима

Повече от десетилетие Япония събира и съхранява замърсената вода в резервоари, но местата за това са изчерпани

Въпреки съпротивата на съседните държави, Япония ще започне да изпуска в Тихия океан обработена радиоактивна вода от пострадалата от цунами ядрена централа "Фукушима", информира ВВС.

Решението идва седмици след като ядреният надзор на ООН одобри плана.

Откакто през 2011 г. цунамито разруши централата, са се натрупали около 1,34 млн. тона вода, достатъчни да запълнят 500 басейна с олимпийски размери. Водата ще бъде освобождавана в продължение на 30 години, след като бъде филтрирана и разредена.

Властите ще поискат от оператора на централата "незабавно да се подготви" за започване на изхвърлянето на 24 август, ако метеорологичните и морските условия са подходящи, заяви японският министър-председател Фумио Кишида след заседание на кабинета, предаде bTV.

Кишида посети централата на 20 август 23 г., което породи спекулации, че изхвърлянето е предстоящо.

Правителството заяви, че изпускането на водата е необходима стъпка в дългия и скъп процес на извеждане от експлоатация на централата, която се намира на източното крайбрежие на страната, на около 220 км североизточно от столицата Токио.

Повече от десетилетие Япония събира и съхранява замърсената вода в резервоари, но местата за това са изчерпани.

Цунамито от 2011 г., предизвикано от земетресение с магнитуд 9,0, се смята за най-тежкото ядрено бедствие в света след Чернобил.

Малко след това властите създават зона за отчуждаване, която се разширява с изтичането на радиация от централата и принуждава повече от 150 000 души да се евакуират от района.

Планът за изпускане на вода от централата предизвика тревога в цяла Азия и Тихия океан, след като беше одобрен от японското правителство преди две години.

Планът беше одобрен от ядрения надзор на ООН, който заключи, че въздействието върху хората и околната среда ще бъде незначително, но рибарите в региона все още се опасяват, че изхвърлянето на пречистената вода повлияе на техния улов и ще засегне поминъка им.

Терсо филтрира водата, за да отстрани повече от 60 радиоактивни вещества, но водата няма да бъде напълно освободена от радиация, тъй като все още ще съдържа тритий и въглерод-14 - радиоактивни изотопи съответно на водорода и въглерода, които не могат да бъдат лесно отстранени от водата. Експертите обаче смятат, че те не представляват опасност, ако не се консумират в големи количества, тъй като излъчват много ниски нива на радиация.

Планът предизвика вълнение в съседните държави, като Китай е най-яростният противник. Той обвини Япония, че третира океана като своя "лична канализация".

Южна Корея обаче подкрепи плана и обвини протестиращите във всяване на страх.

Хората, които живеят във и около Фукушима, също не са убедени, че пречистената вода ще бъде безопасна, а много рибари в страната се опасяват, че изпускането ще засегне поминъка им.

И Южна Корея, и Китай забраниха вноса на риба от района на Фукушима.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    7
    до 4
    Краварския ибрик, викаш да четем, водата не била радиоактивна. А ти чете ли бре? Това прочете ли го: „... Япония ще започне да изпуска в Тихия океан обработена радиоактивна вода“. Съвсем в началото е. Или не ти плащат чак толкова, че да четеш и статиите, направо се засилваш на коментарите, а?
  • 1
    6
    до 5
    по-тъп си от собственото си лайно, географията няма нищо общо, Япония и Южна Корея са васали на САЩ
  • -3
    5
    do 3
    дебилче, гледам намесил си отново ЗАПАДА. Абе знаем, че рушлямистанчетата едва сте взели средно образование по милост и вероятно за това не осъзнавате каква глупост сте написали. От Япония по на изток няма бе, какъв запад ви гони :D Страната на изгряващото слънце! Слънцето все още не изгрява от запад :D Е верно, Путлер каза, че страната на изгряващото слънце била Русия. Той и за кирилицата каза, че е македонска. Ако зависи от Русия, България няма да съществува като държава и по този въпрос историческите доказателства са толкова много, че няма по-сигурно нещо на тая планета.
  • -2
    4
    РУК за Ръша
    Слабоумните рушлямистански тролчета пак САЩ, ФАЩ и МАЩ са им виновни! Не четата, че водата е била ОКОЛО реакторите за охлаждане, а не ВЪВ и не е радиоактивна! Ама то Мутрофанката само малоумници жалки и прости набира! ФАКТ! ;)
  • 3
    3
    do 2
    тея индоктринираните анализатори (лижещи ануси) на запада, които коментират на тоя сайт, ако ще и да им сере запада в устата, пак ще обясняват как било за добро.. понеже от запада.... страшно да е знаеш, че такива жалки получовеченца с такъв сериозен комплекс за малоценност че не са западняци и че никога няма да бъдат имаме в България
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари