Вулкан може да парализира живота в Япония

0
Голямо земетресение може да нанесе големи щети на Япония
Голямо земетресение може да нанесе големи щети на Япония

Вероятността от изригването на вулкан, което може да парализира живота на Япония, през следващите 100 години е 1%, смятат учени от университета Кобе.

Трудно може да се оцени тази вероятност. В най-лошия случай ще се парализира живота и дейността на 120 млн. души, говори се в доклада „Механизмът и рисковете на гигантското изригване на вулканичния калдер“. Това е почти цялото население на страната.

Изследователите отбелязват, че на територията на Япония се намират около 7% от всички вулкани на земното кълбо, „заради това за японците е наистина важно да са добре запознати с механизма на мощното изригване и правилното оценяване на неговите рискове“.

„Голямо земетресение може да нанесе големи щети на Япония. Но ако при силно земетресение в разлома Нанкай в Югоизточна Япония, с вероятност 70% през следващите 30 години, загинат 300 000 души, тогава няма да е преувеличено да се каже, че голямото изригване на вулкана може да унищожи Япония“, смятат изследователите.

В края на септември в Япония непрогнозируемо изригна вулкана Онтаке. Загинаха 57 души. Заради това отново се оцениха рисковете на вулканичната дейност и възможностите за нейното прогнозиране. Отново вниманието на учените беше привлечено от вероятността за изригването на спящия вулкан Фудзи, който е най-високата и най-известната планина в Япония, тъй като по време на изригването ще засегне не само префектурите Шидзуока и Яманаши, а и самата японска столица.

Източник: fbr.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари