Всички жени в Исландия се готвят за стачка

2
В стачката ще се включи и министър-председателят Катрин Якобсдотир
В стачката ще се включи и министър-председателят Катрин Якобсдотир Снимка: EPA / БГНЕС

В стачката ще се включи и министър-председателят Катрин Якобсдотир

Очаква се десетки хиляди жени в Исландия, включително и министър-председателят на страната, да спрат работа в първата по рода си стачка от близо половин век, пише вестник "Сега".

Организаторите се надяват стачката на жените - чиито потвърдени участници включват жени, работещи в риболовната промишленост, учителки, медицински сестри и премиерът Катрин Якобсдотир - да доведе обществото до застой, за да привлече вниманието към разликата в заплащането на жените и мъжете в страната и насилието, основано на пола. Събитието ще отбележи първата целодневна женска стачка от 1975 г. насам, когато 90% от исландските жени отказват да работят.

Организаторите на предстоящата стачка, някои от които са участвали в протеста от 1975 г., казват, че основното искане е трудът на жените да бъде оценен. Те също така казват, че професиите, които традиционно се свързват с жените, като чистене и гледане на деца, продължават да бъдат подценявани и недостатъчно добре платени. ''Говори се за Исландия сякаш е рай на равенството'', казва Фрея Стейнгримсдотир, която е сред организаторите на стачката. ''Но в рая на равенството не трябва да има 21% разлика в заплатите, а 40% от жените да са преживели насилие, основано на пола или сексуално насилие'', казва тя.

Утре жените в цялата страна са призовани да спрат всякаква платена или неплатена работа, включително домакински задачи у дома, ''за да демонстрират значението на своя принос към обществото''.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    3
    ухаааа
    Всички 6 жени? И всички 3 мъже в държавата какво мислят?
  • 3
    2
    Експерт
    И в Русе се напълни с тъпи кифли от близки и далечни села, които за 5 стотинки читава работа не могат да свършат. По цял ден си ровят в телефоните и си чоплят носовете, но искат да получават колкото мен (с три висши), само защото били "жени" и били "дискриминирани"! Хайде да вземат ДГД!
  • 3
    1
    Боже, боже
    И това където имат приложение в телефоните си, та да не се окаже, че бащата на децата ти е втори братовчет. Няма проблем, аз ще гледам децата, а ти тъпа пача отивай на нефтената платформа да видиш що е то тегло кучешко. Като ми носиш части от сондата по 50 килограма и ме изхранваш аз нямам проблем! Или пък на риболовен траулер. Ей, побъркахте ги простите жени с глупотевините си. Ама да се оправят като са толкова смели!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари