Пускат автобуси само за жени в най-големия град в Пакистан

1
Хиляди жени са принуждавани от родителите си да прекъснат своето обучение или работа, само защото няма подходящ транспорт
Хиляди жени са принуждавани от родителите си да прекъснат своето обучение или работа, само защото няма подходящ транспорт Снимка: Alamy Stock Photo

Хиляди жени са принуждавани от родителите си да прекъснат своето обучение или работа, само защото няма подходящ транспорт

В най-големия пакистански град от следващата седмица ще бъдат пуснати автобуси само за жени, предаде ДПА, позовавайки се на местните власти.

Това е стъпка, приветствана от активистите, които се борят срещу тормоза над жени в това патриархално общество, предава БТА.

От 1 февруари най-малко 10 автобуса в розов цвят ще започнат да се движат из Карачи. Те ще превозват работещи жени, ученички и студентки, каза говорител на регионалното правителство на провинция Синд.

Инициативата има за цел да предотврати случаите на тормоз над жени в обществения транспорт, които са се увеличили в последно време. Проектът е първият по рода си в Пакистан.

Карачи е най-оживеният и многолюден град в Пакистан, като населението му надхвърля 20 милиона души. Престъпленията срещу жени там са често срещано явление, посочва ДПА.

Новите автобуси ще бъдат обслужвани само от жени, с изключение на шофьорите, които ще бъдат мъже. Правителството на провинция Синд планира да увеличи броя на тези автобуси и те след време да се движат в целия град.

"Това ще допринесе много за правата на жените в Пакистан", заяви актрисата и правозащитничка Ифат Омар.

"Това определено е насърчаваща стъпка и ще помогне на жените да се чувстват в безопасност, докато пътуват до работа и учебните си заведения", каза студентката Асифа Хан, която от години пътува ежедневно из Карачи. Тя добави, че хиляди млади жени са принуждавани от консервативните си родители да прекъснат своето обучение и да напуснат работа, само защото няма подходящ транспорт.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари