Всеки 5-ти приет в болница с Ковид е починал

0
18% смъртност при постъпилите с COVID в болница
18% смъртност при постъпилите с COVID в болница Снимка: Getty Images

18% смъртност при постъпилите с COVID в болница

Първите десет лечебни заведения през 2021 г., които са лекували пациенти с коронавирус, са държавна собственост, във ВМА смъртността е най-ниска

18.3% е била смъртността сред хоспитализираните пациенти с COVID в болниците в страната през изминалата година. Това показва анализ на „Индекс на болниците“, изготвен на базата на данните, които лечебните заведения подават в електронната система на Министерство на здравеопазването.

В 215 болници у нас през миналата година е имало 155 422 хоспитализирани пациенти с COVID. О тях 28 379 души са починали, показват официалните данни. В интензивните отделения са били лекувани 16 033-ма от пациентите или 10.31% от всички хоспитализирани с коронавирус.

В отделните лечебни заведения смъртността варира от 0 до почти 38%.

В случая това се дължи най-вече на различния вид структури и на техния предмет на дейност – в единия случай става дума за активно лечение на пациенти с COVID, а в другия за лечение на друг тип патология, при което е било открито и наличието на инфекция с вируса Sars-Cov-2. Разлики в смъртността обаче се наблюдават и при съотносимите лечебни заведения, както по вида им, така и според обема на случаите на COVID. В тези случаи вариациите се дължат, както на състоянието и тежестта заболяването при самите пациенти, така и на протоколите на работа и възможностите за лечение на отделните структури.

Така например сред първите 20 болници за активно лечение, които са поели най-голяма част от пациентите с коронавирус – всяка една от 6284 до 1765 души, процентът на смъртност варира от 13 до 33, като е най-нисък във ВМА, МВР-болница и „Токуда“, а най-висок в „Пирогов“. В следващите 20 лечебни заведения според обема на приетите пациенти, който е в границите от 1748 души до 1254, процентът на смъртност варира от 6 до 35, като е най-нисък в инфекциозната болница „Проф. Ив. Киров“ в София – 6%, МБАЛ-Разлог, МБАЛ „Иван Скендеров“ в Гоце Делчев и „Софиямед“, а е най-висок в „Царица Йоанна-ИСУЛ“ – 35,4% и МБАЛ-Добрич – 33,56%. Като цяла най-висока е смъртността в пловдивската „Централ Онко Хоспитал“ – 37,90%, при това при само под 500 лекувани пациенти. Всичко това повдига отново въпроса за нуждата от въвеждане на единен протокол на работа.

Спрямо 2020 г. смъртността в болниците при COVID-19 се е повишила през миналата година, показват още данните. През 2020 г. тя е 11 на сто, докато през 2021 г. е над 18%. Една от причините е и повечето заразени и по-тежките вълни, но пък на фона на ваксини, повече опит на лекарските екипи и поне две налични ефективни лекарства.

Първите десет лечебни заведения през 2021 г., които са лекували пациенти с COVID са държавна собственост – „Св. Марина“ – Варна, „Пирогов“, „Св. Георги“ – Пловдив, „Св. Анна“ – София, МБАЛ-Шумен, УМБАЛ-Бургас, „Канев“ – Русе, „Проф. Стоян Киркович“ – Стара Загора, „Д-р Георги Странски“ – Плевен и ВМА.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    12
    Това се знае
    НЕ КОВИД , А придружаващи НЕЛЕКУВАНИ БОЛЕСТИ ДОПРИНАСЯТ за ВИСОКАТА СМЪРТНОСТ. Проф. Петров, управител на МБАЛ Св.Мина",Пловдив.: "Причина за високата смъртност е пренебрегването на профилактиката. Пациенти с коронавирус МНОГО РЯДКО умират от самия ковид."
  • 0
    11
    Хахаха
    Читав чифутин предполагам трябва да пука ракия с дамаджаната да не се къпе и да муа с лопатата кат истински отруден калтак? Сигурно има и такива ма ме съмнява.
  • 1
    10
    daskal
    Основната задача в ковид отделенията е настанените да се умъртвяват. Особено ако са по-възрастни.
  • 1
    9
    До 8:
    Бе не ми ги хвали. Читав чифутин още не съм срещал. Даже се сещам за един мерзавец, който рева от кеф докато ни тикаше на майка му в гъза, пардон, ОТАН... Мислиш ли, че не е за пари?
  • 0
    8
    Stenli
    Повечето еврей са умни!Затова са си направили приказка дьржаа,уредена и комфортна!А ние сме тъпи сьщества,в мизерна дьржава!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари