Нашествие на змии в центъра на Русе

0
Зачестиха сигнали на граждани за появата на змии в централната част на Русе, въпреки че тревата е окосена
Зачестиха сигнали на граждани за появата на змии в централната част на Русе, въпреки че тревата е окосена Снимка: Свилена Казлачева / архив

Зачестиха сигнали на граждани за появата на змии в централната част на Русе, въпреки че тревата е окосена

Най-често влечугите биват забелязвани на кея, но змии се появяват също в Парка на Младежта и в Парка на Възрожденците.

Хората се притесняват, защото в района има много детски площадки, а семейства си правят пикник на тревните площи.

Според Венцеслав Петков, уредник в Отдел „Природа“ в Регионален исторически музей, змиите в Русе не са опасни, предаде БНТ.

В България има 17 вида змии, в Русе те са 5. Тези, които са близо до реката са водни змии - сива водна змия и жълтоуха змия. И двата вида са безобидни, не са отровни и рядко хапят.

Другите, които се срещат в града, са смоци - смок мишкар и стрелец. В последните години все по-често в градовете се забелязва смок стрелец, която е една от големите змии в България.

В града не идват пепелянки. Те ходят по-скоро във вилните зони.

Съветът на Петков е, каквато и змия да срещнете, трябва да ѝ дадете шанс да избяга и да се скрие. Ако не усети, че може да се спаси, може да агресира.

Ако забележите змия, съветите са да се обадите на 112.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    8
    .......
    Абе,хора погледнете нашествието на тротинетките,които хвърчат покрай хората!!!!Ако ви пометат ще влезете в болница.Погледнете нашествието на наркоманите и пияните шофьори!!!!!Ако ви пометат ще влезете в болница!!!!Вие се хващате за змиите,които ако ги подминете и ако не ги закачате те си подминават.
  • 2
    7
    Гост
    do 4: и в красен казват че имало
  • 1
    6
    Природолюбител
    Свилена Казлачева трябва да бъде подведена под отговорност за убийството на този голям стрелец на снимката! Убийците на безобидни змии трябва да бъдат жестоко наказвани!
  • 3
    5
    злобар
    Покрай Лома е сенчесто и има смоци , водни змии и усойници . Пепелянките предпочитат припек . Но не дразнете и смока защото има едни които се навиват като пружина и стрелват в атака и ви уверявам от опит че са доста бързи .Но не ги ли закачаш просто бързат да се махнат и скрият.
  • -4
    4
    Plamen
    В село Сваленик съм виждал черен скорпион 7-8 см.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари