13 хиляди работници изграждат тунела под Ламанша

1
Съоръжението има 38 км подводна част
Съоръжението има 38 км подводна част

Съоръжението има 38 км подводна част

Тунелът под Ламанша е символ на инженерната виртуозност и амбицията на човечеството. Създаден през вековете с много усилия и пари, той е световен пример за предприемаческия дух и строителната гениалност на Стария свят. Първите предложения за неговото строителство се появяват още през XIX век, но реализацията му започва през последните десетилетия на ХХ век и приключва в началото на XXI век.

Тунелът под Ламанша се простира на над 50 км, което го класира като един от най-дългите в света. Той притежава най-дългата подводна част на планетата, с обща дължина от 38 км. Проектът струва над 4,65 милиарда британски лири и е завършен след шест години тежък труд. За тази гигантска задача са били наети около 13 хиляди работници, като 10 от тях намират смъртта си там. Изхабени са 11 пробивни машини, общата маса на които превишава тази на Айфеловата кула, пише Actualno.com.

Тунелът под Ламанша е признат като едно от съвременните Седем чудеса на света, заедно с други изключителни инженерни постижения като Емпайър стейт билдинг и Панамския канал. Официалното му откриване през 1994 година се състои под патронажа на британската кралица Елизабет Втора и френският президент Франсоа Митеран.

Само през тунела под Ламанша преминават всеки ден десетки хиляди пътници и тонове товари. Той е важен транспортен възел, но и обект на сериозни предизвикателства - пожари, блокиращи инциденти и дори телевизионни драми.

С внезапния изход на Великобритания от Европейския съюз, бъдещето на тунела под Ламанша е под въпрос. Въпреки това, той остава символ на връзката между континентите и надежден транспортен коридор.

Тунелът под Ламанша е инженерно постижение и символ на волята на човека да преодолява големи предизвикателства. Неговата история и значение продължават да вдъхновяват и вълнуват хората по целия свят.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари