Все още няма одобрен кандидат за доставката на COVID тестове за учениците

0
Междувременно образователното министерство отчете сериозно ускорение на ваксинацията  при учители и ученици
Междувременно образователното министерство отчете сериозно ускорение на ваксинацията при учители и ученици Видео: NOVA

Все още няма одобрен кандидат, който да достави COVID тестовете за учениците. В Здравното министерство продължава обсъждането на офертите с експерти

Междувременно образователното министерство отчете сериозно ускорение на ваксинацията  при учители и ученици, предава NOVA.  Процентът на ваксинираните учители вече е два пъти над средния за страната и преминава 40 процента. Скок има и при непедагогическия персонал – над 30 процента. Ръст има и при ваксинираните ученици над 12 години, които вече са над 5%. 

Докато училищата чакат решението за COVID тестове на децата като филтър за присъствено обучение, един ученик започна собствена кампания – с призив за ваксинация. Виктор Велчев е на 17 . А това, че все още няма пълнолетие не го спира да е сред първите ваксинирали се ученици. “Цялата идея се породи, когато ни затвориха за пореден път  училището и аз не смятам , че аз и моите съученици можем да си позволим да загубим още една или две години 11 и 12 клас. Защото после как ще кандидатстваме в университет без качествено обучение, каквото е на нашите съученици в чужбина, които в момента живеят нормален живот”, категоричен е Виктор Велчев.

Синът на бившия финансов министър Милен Велчев мотивира и своите съученици като разговаря с тях. Споделя снимката от ваксинацията си в социалните мрежи, където следват множество отзиви. „Опитваме се да разраснем кампанията, не само в нашето училище, а и в останалите. Смятаме да се обърнем към по-известни хора, които ще бъдат послушани. Смятаме да правим събирания с повече експерти”.

Значителен ръст на ваксиниране се отчита както при учениците, така и при учителите през последната седмица. В 140 СУ „Иван Богоров” в София 60 процента от персонала вече са имунизирани или преболедували.

Единственият и най-важният мотив е работата в присъствено положение с децата и учениците. Искаме да си бъдем в училище”, заяви Мая Зафирова, директор 140 СУ „Иван Богоров”. В училището се преподават и редица изкуства, а онлайн обучението прави практиката невъзможна. Това е причината Марио, който е учител по хореография да реши да се ваксинира.

„Никой не може да си представи как се прави ансамбъл, как се работи в екип и самите упражнения и движения - искат учителят да бъде до тях, за да няма травми. Значително важно е, за да съхраним здравето на децата”, твърди Марио Гергинов – учител по хореография.

А дали чрез ваксинация или тестове, учителите са категорични, че мястото на учениците в клас.  Министерство на образованието и науката вече има собствен канал във Viber. Чрез него потребителите ще могат да получават навременна информация за учебния процес, новини около формите за обучение, тестването на ученици и разяснения за образователните политики в страната. Каналът е достъпен за всички, така министерството ще може да поддържа по-лесна комуникация с учители, ученици и родители. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари