Времето ни готви изненади

0
Жълт код за опасно ниски температури е обявен за 4 области
Жълт код за опасно ниски температури е обявен за 4 области

До полунощ над югоизточната половина от страната все още ще има валежи и гръмотевици, ще има условия и за градушки.

След полунощ явленията ще отслабват, а до сутринта и ще спрат. От запад облачността временно ще се разкъса и намалее.

Минималните температури ще са между 5° и 10° и на отделни места в котловините от Западна България ще има условия за образуване на слана. Това съобщи дежурният синоптик Мартин Славчев в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките (БАН).През деня и над Източна България облачността ще се разкъса.

След пладне главно над планинските райони ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще превали, възможно е и да прегърми. Ще духа слаб, в Дунавската равнина – до умерен вятър от запад-северозапад.

Максималните температури ще са между 16° и 21°. Атмосферното налягане ще бъде около и над средното за месеца, пише Агенция "Фокус". 

В ранните сутрешни часове по Черноморието все още ще превалява, но в процес на спиране. През деня облачността ще е значителна, но ще остане без валежи. Ще духа слаб до умерен вятър от север-северозапад. Максималните температури ще са между 16° и 19°. Вълнението на морето ще е около 2 бала. Температурата на морската вода е 15° - 17°.

Преди обяд над планините ще има и слънчеви часове, но след пладне ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали, възможно е и да прегърми. Ще духа умерен, по високите и открити части - до силен вятър от запад-северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 9°, на 2000 метра - около 4°.

Жълт код за опасно ниски температури е обявен за 4 области в страната за 17 май. Предупреждението е в сила за областите Кюстендил, Перник, София-град и Софийска област.

При тази степен на предупреждение се очакват много ниски температури. Възможни са здравни проблеми за чувствителни и болни хора, възрастни, деца и бездомници.

Източник: Агенция "Фокус"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари