Венцеслав Петков: Не умирайте от страх, когато сте видели змия

3
В Русе се срещат основно водни змии, които не са опасни, обясни зоологът
В Русе се срещат основно водни змии, които не са опасни, обясни зоологът Видео: Русе Медиа

В Русе се срещат основно водни змии, които не са опасни, обясни зоологът

Със затопляне на времето не са необичайни срещите с влечуги, и то в градски условия. В Русе за миналата година са подадени над 60 сигнала, а решаващата намеса е на зоолога от Екомузея Венцеслав Петков. Той разказва, че змиите не са враг, а защитен от закона вид, който трябва да се опазва. Затова се отзовава на всеки сигнал, подаден на тел.112 от притеснени граждани.

Змиите не са вредни. Тези животни освен това не са и опасни. Всички тези вярвания за тях са наслагвания с времето. Обаче за хората, които подават сигнала, е животозастрашаващо според тях. 90 процента от сигналите са за суперотровна змия, без дори хората да имат представа колко отровни змии има в България и какви въобще могат да видят при нас“, казва той, цитиран от Русе Медиа.

Според специалистите самите змии са страхливи животни и често бягат от хората, особено ако усетят вибрациите от силен тропот. Понякога се правят на умрели, за да се спасят.

Така че не умирайте от страх, когато сте видели змия, защото тя нищо няма да ви направи, ако вие самите не се наврете толкова близо до нея, че тя да няма шанс по друг начин да се защитава. Т.е. останете си на разстояние от нея, следете я къде се намира, обадете се на 112, когато пристигне експерт, който да я хване, да може да го насочите къде е отишла“, казва още зоологът.

В Русе се срещат основно водни змии, които не са опасни. Колкото до отровните видове, в България те са само два – пепелянката, която може да бъде видяна почти навсякъде, и усойницата, която обитава на надморска височина над 1000 метра.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    Уменията и красив
    най вероятно цапа гащите като види мишка ,паяк или змия
  • 10
    1
    Умен и красив
    Малоумниците са прости и смятат, че змиите са нещо лошо. Всъщност са изключително полезни и плашливи животни. Пазят ни от гнусните гризачи, които разнасят смъртоносни зарази! Когато видите змия ПАЗЕТЕ Я! Тъпите и необразованите тичат за мотиката.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари