Нов тип измами в интернет

0
Хакери пращат фалшиви SMS-и, за да крадат лични данни и дебитни карти
Хакери пращат фалшиви SMS-и, за да крадат лични данни и дебитни карти Видео: NOVA

Хакери пращат фалшиви SMS-и, за да крадат лични данни и дебитни карти

Нов тип измама в интернет. Хакери изпращат фалшиви имейли и SMS-и в опит да източат лични данни или информация за кредитни или дебитни карти. В рамките на последните две седмици множество потребители в интернет сигнализират, че са получили SMS, който иска от тях да последват хипервръзка, за да получат някакъв вид награда или пратка, изпратена за тях без знанието им. Ако потребителят последва линка и въведе данните, те лесно могат да бъдат откраднати и с тях да бъде злоупотребено, предупреждават експертите.

Тези измами са от типа „социално инженерство“ – измамниците се опитват да злоупотребят с твоето доверие или непоглеждане на детайлите. Има най-различни вектори, през които може да се атакува. Най-известният е „фишинг“, например, да получиш фишинг имейл. Друг е т.нар. „смишинг“ – който идва от SMS. Трети такъв вектор е „вишинг“ – гласов“, посочи експертът по киберсигурност Любомир Тулев, цитиран от NOVA.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари