Временно по-ниски такси за детска градина в Русе

3
Предложението е, след подадено от родителите уведомление до директора, да се заплаща такса от 10 лв. и такса в размер на 2,50 лв. за всеки присъствен ден
Предложението е, след подадено от родителите уведомление до директора, да се заплаща такса от 10 лв. и такса в размер на 2,50 лв. за всеки присъствен ден Снимка: БГНЕС

Община Русе внася предложение до Общинския съвет за намаляване на таксите за детска градина, докато Русе е в оранжева или червена зона по отношение на заболеваемостта от коронавирус

Причината е, че директорите на детски градини са получили многобройни запитвания от родители за дължимата от тях такса, в случай че оставят децата си вкъщи, предава Русе Медиа. В момента според наредбата те дължат месечни такси в следните размери: при посещаемост за съответния месец над 50 на сто – 10 лв., а при посещаемост за съответния месец под 50 на сто – 20 лв.

Оказва се, че при спазване на препоръките децата да останат вкъщи или при заповед за затваряне на градините трябва да се заплати по-високия размер на таксата.

Затова предложението е, след подадено от родителите уведомление до директора, да се заплаща такса от 10 лв. и такса в размер на 2,50 лв. за всеки присъствен ден.

За месец октомври 2020 г. общия брой на децата, посещавали детските градини, е 4315 деца. 2335 от тях са деца в яслена, първа и втора група. Начислените такси за месеца са в размер на 160 250 лв. Броят на децата, чието месечно посещение е по-малко от 50 на сто, е незначителен, приблизително 4 %.

В случай, че половината от тези деца останат вкъщи и за тях се начисли такса от 10 лв. вместо 20 лв., приходите ще намалеят с около 11 500 лв. месечно, и родителите няма да бъдат ощетени за решението си за оставят детето в по-сигурната домашна среда.

През миналата седмица общината имаше онлайн среща с министъра на образованието във връзка с проблемите на общините в условията на COVID-19.

Утре, 8 декември, предстои нова онлайн среща, на която ще се обсъди евентуално възстановяване на дейността на детските градини.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари