Вотът в Турция: Радев - 7.67%, Герджиков - 92.33 процента

0
Близо 25 хиляди души са отишли до изборните урни на балотажа за президент
Близо 25 хиляди души са отишли до изборните урни на балотажа за президент Снимка: Тоня Димитрова, БНР

Президентът Румен Радев печели 7,67% от гласовете в Турция

Това сочат данните при обработени 99,82 процента от гласовете, сочат данните на ЦИК.

За Анастас Герджиков са гласували 92,33 на сто от турците с български паспорти.

Малко под 25 хиляди души са гласувалите в Турция на втория тур на президентския вот, показват протоколите от всички 126 секции в страната. Избирателната активност е значително по-ниска в сравнение с първия тур, когато своя глас дадоха около 90 000 души и се приближава повече до тази на парламентарните избори през април и юли, когато гласуваха съответно около 22 000 и 28 000 души.

Малко над 21 600 души са гласувалите в Бурса и в района на Истанбул, където са 73 от всички 126 секции в Турция. За сравнение миналата седмица броят на гласувалите в двата града с най-много изселници от България беше над 55 хиляди души.

Отчитането на подадените гласове приключи много по-бързо в сравнение с предишните избори тази година - след полунощ повечето секции бяха закрити. Вторият тур на президентски избори ще бъде запомнен с присъствието на много наблюдатели и малко избиратели.

В Бурса изселническите дружества обявиха мълчалив протест и не призоваваха към гласуване, нито пък подкрепиха един от двамата кандидати. Причината е възникналото напрежение между София и Анкара, проверките на автобуси по границата с Турция и протестът пред турското посолство миналата седмица.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари