Володимир Зеленски: Украинските войски са изправени пред "тежката отбрана" на фона на настъпващите люти зимни студове

1
Тежко време, тежка отбрана на фронтовете
Тежко време, тежка отбрана на фронтовете Снимка: Володимир Зеленски / Facebook

Тежко време, тежка отбрана на фронтовете

Украинските войски са изправени пред "тежки" отбранителни операции в някои части на източния фронт на фона на настъпването на лютите зимни студове, но силите в южната част на страната все още извършват настъпателни действия, заяви днес президентът Володимир Зеленски, предаде Ройтерс.

Тази есен руските войски започнаха офанзивни действия в различни части на фронтовата линия в източната част на Украйна, опитвайки се да напреднат към опустошения град Авдеевка и в североизточната част на страната между градовете Лиман и Купянск.

"Тежко време, тежка отбрана на фронтовете (по посока бел. ред.) Лиман, Бахмут, Донецк и Авдеевка. Настъпателни действия на юг", написа Зеленски в "Телеграм".

Снегът и минусовите температури, които днес достигнаха до -5 градуса по Целзий, могат допълнително да усложнят операциите на бойното поле, където сраженията преминават към нов етап на позиционна война, включваща статични и изтощителни битки, отбелязва Ройтерс.

Русия, която започна пълномащабната си инвазия през февруари миналата година, има контрол над близо една пета от територията на Украйна. Това лято украинските войски започнаха контраофанзива, която имаше за цел да възвърне окупираните от руските сили територии, но действията им не доведоха до постигането на значителен пробив.

Според украинските военни от средата на октомври Авдеевка, където фронтовата линия е почти непроменена от началото на първия конфликт между Киев и подкрепяните от Русия сепаратисти през 2014 г., се сблъсква с вълна от нападения, последвани от временни затишия.

След едно такова затишие в предишния ден руските войски "значително увеличиха" нападенията и въздушните удари, заяви ръководителят на военното командване "Таврия". "Нашите защитници непоколебимо задържат отбраната по посока на Авдеевка", написа командирът Олександър Тарнавски в "Телеграм". Украинските сили продължават с настъплението на югоизточния фронт по посока Мелитопол, добави той.

В днешната сводка за състоянието на бойното поле Генералния щаб на украинските въоръжение сили съобщи, че войските удържат позициите си на предмостията, подсигурени на източния бряг на река Днепър, който бе окупиран от руските сили още в първите дни на инвазията. Ройтерс не успя да потвърди чрез независим източник съобщенията за ситуацията на фронта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    4
    Офффффф,
    Споко, бе, наркоман, те €вреите вече изкупиха Усрайна или по-скоро това, което ще остави Вова Путин от нея! Приготвили са си земя за втори Израел, далеч от палестинците...
  • 11
    3
    Хайде Стига!
    Стига сте ни говорили за тези украински боклуци. Никой не се интересува от тях. Говорете поне за победите на Русия над укробоклуците. Поне да има за какво да се радват хората.
  • 10
    2
    Ами както предната зима
    На генератори и твърдо гориво.Да бе мирно седяло не бе чудо видяло зеленото човече.
  • 11
    1
    тъй, тъй,
    от едната страна на фронта украинците мръзнат от лютите студове, от другата руснаците се потят от люта жега!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари