Володимир Зеленски призова украинците да пестят ток

0
Половината от енергийната инфраструктура на Украйна е извадена от строя, каза Володимир Зеленски
Половината от енергийната инфраструктура на Украйна е извадена от строя, каза Володимир Зеленски Снимка: БГНЕС / ЕПА

Половината от енергийната инфраструктура на Украйна е извадена от строя, каза Володимир Зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски призова своите сънародници да ограничат потреблението на електроенергия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че това е станало в момент, когато Украйна се опитва да се възстанови от руските удари по нейната енергийна инфраструктура. На този фон възрастните и уязвимите хора се подготвят за доброволна евакуация от Херсон. В опустошения от войната южен град, в който украинската армия влезе на 11 ноември след изтеглянето на руските въоръжени сили, почти няма ток и питейна вода.

Украинците най-вероятно ще трябва да се примирят с всекидневни спирания на тока в цялата страна поне до края на март, прогнозира вчера ръководителят на голям частен електроенергиен доставчик.

Над 950 хиляди абонати бяха изключени от мрежата в понеделник. За днес са планирани нови спирания на тока, предупреди държавният електроенергиен системен оператор "Укренерго".

През последните седмици Русия нанася ракетни удари по енергийната инфраструктура на Украйна. В резултат милиони хора останаха без ток на фона на настъпването на зимата и падането на температурата под нулата.

"Половината от енергийната инфраструктура на Украйна е извадена от строя", каза Володимир Зеленски.

В традиционното си вечерно видеообръщение украинският президент призова своите сънародници да пестят ток, особено в тежко засегнати райони като столицата Киев, Суми на север, Виница на югозапад и Одеса на Черно море.

"Систематичното увреждане на нашата енергийна система от удари на руските терористи е толкова значително, че всички наши хора и компании трябва да бъдат съзнателни и да преразпределят потреблението си през целия ден... Опитайте да ограничите вашето лично потребление на електроенергия", обърна се украинският президент към своите сънародници.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    10
    Гост
    Един Химарс удари шлюза на яз.Каховка, заради което руснаците евакуираха Херсон, и отговорът им не закъсня - камара ВЕЦ са аут оф ордер. А уж украинските ПВО прихващали всяка атака. Уж руснаците останали без ракети, свършили им боеприпасите. От 4 месеца всяка седмица им свършват. Местната пропаганда трае ден до пладне, докато не лъсне суровата действителност.
  • -2
    9
    До 8
    Слава на Русия. Вечна й памет. За мъртвите или добро, или нищо. Затова ще ЗАМЪЛЧА.
  • 6
    8
    Русенец
    Тоя под мен е надрусана разпоебана хохла! Зеле капут! Слава Русия!
  • -5
    7
    Русенец
    По скоро с Путлер е свършено. Славен украински народ
  • 4
    6
    До 5
    Марш в усрайна третополово изчадие! Ще чукам майка ти пред гнусните ти малки дебилни очички усраинска гнидо! А ти да го лигавиш целия на зелцето наркоман докато не се задушиш!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари