Володимир Зеленски почете паметта на загиналите украински летци

2
Трагедията е от петък, но бе оповестена от украинските медии вчера
Трагедията е от петък, но бе оповестена от украинските медии вчера Снимка: Фейсбук

Трагедията е от петък, но бе оповестена от украинските медии вчера

Президентът на Украйна Володимир Зеленски почете паметта на тримата украински военни летци, които загинаха при сблъсък в небето над Житомирска област, в Деня на украинската авиация, предадоха ДПА и БТА.

Трагедията е от петък, но бе оповестена от украинските медии вчера. Трима украински военни летци загубиха живота си при сблъсък между два учебни самолета Л-39.

"Моите съболезнования за роднините и близките, за всички, които познаваха тези млади мъже", заяви Зеленски в традиционното си видеообръщение към нацията.

Сред жертвите е известният пилот на изтребител Андрий Плишчиков. По думите на Зеленски той е имал съществен принос за украинската въздушна отбрана при отблъскването на руските атаки.

Президентът на Украйна обяви, че ще има обстойно разследване на инцидента. Репутацията на украинските военни летци е от изключителна важност за Киев, отбелязва ДПА. От месеци Украйна настоява пред западните си съюзници да бъде въоръжена с американски изтребители Ф-16, за да може да се справи с руското нашествие.

Няколко държави вече обещаха на Киев да обучат украински пилоти в управлението на Ф-16 и да доставят такива бойни самолети на украинските военновъздушни сили.

По време на видеообръщението си Зеленски насочи вниманието към настоящите бойни действия. Той благодари на украинските войници за тяхната всеотдайност в различните сектори на фронтовата линия, като подчерта битките в околностите на Бахмут и в близост до село Роботино в южната част на страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    3
    ...
    Е, "репутацията" им е че са пълни нещастници. Някой чувал ли е нещо за украински пилоти ? За някакви особени летател и умения, за техни бойни умения, за тяхна елитна ескадрила ?!? Верно Тагаренко трябва да свали флага над министерския съвет на половина и да развее украинския до него.
  • -2
    2
    До 1
    Ако бяха толкова умни като теб,сигурно щяха да го направят...
  • 4
    1
    Александър
    Магарев да обяви нацио нален траур на Козяк! Те щом с Л-39 са се блъсна ли, представям си кви пилоти са били! Ми да летят на Ан-2 или на Чесна!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари