ISW: Руските сили продължават да използват забранени химически оръжия в Украйна

1
Украински войници съобщават за почти ежедневни руски атаки, използващи гранати K-51 с CS-газ
Украински войници съобщават за почти ежедневни руски атаки, използващи гранати K-51 с CS-газ

Украински войници съобщават за почти ежедневни руски атаки, използващи гранати K-51 с CS-газ

Началникът на Главното управление на военното разузнаване на Украйна Кирило Буданов очаква руските настъпателни операции да се засилят в края на пролетта и началото на лятото и особено в Донбас. Това каза той в интервю за германския ARD, излъчено на 7 април, пише frognews.

Руските сили вероятно ще се опитат да настъпят към Часов Яр (западно от Бахмут) и в посока Покровск (около 43 км северозападно от Авдеевка). Украинският президент Володимир Зеленски заяви в интервю за CBS News от 28 март, че голямата руска офанзива може да започне в края на май или юни.

ISW наскоро забеляза, че руските сили са засилили темпото на своите офанзивни операции, включително чрез провеждане на грубо подсилено механизирано нападение с размер на рота към Часов Яр на 4 април. Продължава да счита, че руската армия изглежда успешно смекчава вероятно увеличените загуби на жива сила и техника.

Зеленски и високопоставени украински военни наскоро предупредиха, че забавянето на военната помощ от съюзниците е принудило Украйна да отстъпи инициативата на бойното поле на Русия. ISW продължава да оценява, че заради забавянето украинските сили вероятно ще трябва да вземат трудни решения.

Това се посочва в дневния анализ на "Института за изследване на войната" (ISW).

Руският външен министър Сергей Лавров ще се срещне с китайски официални лица в Китай на 8 и 9 април.

Срещата се провежда на фона на западните предупреждения, че Китай все повече помага на руската отбранителна промишлена база и дори предоставя на Русия разузнавателна информация.

Руското министерство на външните работи (МВнР) заяви, че двамата ще обсъдят двустранното сътрудничество и "горещи теми", включително войната в Украйна.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза пред BBC на 6 април, че Китай подкрепя руската военна икономика.

Bloomberg цитира на 6 април неуточнени източници, които са заявили, че подкрепата на Китай за Русия се е "задълбочила" напоследък.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън е информирал европейски съюзници за подкрепата на Китай и ги е помолил да говорят директно по въпроса.

Съобщава се, че руските сили продължават системно да използват забранени химически оръжия в Украйна по цялата фронтова линия. The Telegraph публикува разследване на системното използване на руски химически оръжия в Украйна на 6 април и установи, че украински войници съобщават за почти ежедневни руски атаки, използващи гранати K-51 с CS-газ - агент за борба с безредиците, който причинява вредно, но не непременно смъртоносни ефекти и това е забранено от Конвенцията за химическите оръжия, която Русия е подписала.

Украински войници казаха пред Telegraph, че тези атаки не са незабавно инвалидизиращи, но обикновено предизвикват паника в украинските позиции, които руските сили се опитват да използват, когато извършват атаки.

Съобщава се, че украински командир близо до Роботине, Запорожка област, е заявил, че войниците в неговата част редовно носят противогази поради високата честота на руските атаки на CS в района.

The Telegraph съобщи, че има непотвърдени съобщения, че руските сили са използвали хлор, хлоропикрин и вероятно дори вещества с циановодород срещу украинските сили.

Командването на украинските сили за поддръжка заяви на 5 април, че украинските сили са регистрирали 371 случая на руски сили, използващи боеприпаси, съдържащи химически вещества, само през март 2024 г. и 1412 случая на руски сили, използващи химически оръжия между февруари 2023 г. и март 2024 г.

Руската 810-а морска пехотна бригада признава във вече изтрит пост, че елементи от бригадата умишлено са използвали гранати К-51 с газ CS срещу украински позиции близо до Кринки на източния (левия) бряг на Херсонска област през декември 2023 г.

Руски официални лица обвиниха Украйна, че е нанесла серия от удари с дронове срещу окупираната от Русия Запорожка атомна електроцентрала (ЗАЕЦ) на 7 април, но Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) не приписа отговорност за ударите.

Представители на ЗАЕЦ твърдят, че други украински дронове по-късно са ударили зоната на товарното пристанище и купола на 6-ти енергиен реактор, което не е довело до никакви критични щети или жертви.

Руските официални лица призоваха международната общност да осъди Украйна за "ядрен тероризъм".

Генералният директор на МААЕ Рафаел Мариано Гроси заяви, че руските власти в АЕЦ са информирали експертите му, че дрон е детонирал и че докладът е в съответствие с наблюденията на Агенцията.

Гроси не уточни страната, отговорна за удара с дрона, и призова двете страни да се въздържат от подобни действия, за да не "застрашават ядрената безопасност".

Руските власти многократно са се опитвали да принудят международните организации да ги легитимират.

Украинският главнокомандващ генерал-полковник Олександър Сирски открито осъди и предприема действия след съобщенията, че членове на Службата за сигурност на Украйна може целенасочено да са сплашвали украински журналист, разследващ корупция в SBU, като са изпратили на журналиста проект за призовка, пише FROG NEWS. Украинското издание Slidstvo.Info заяви на 6 април, че някои служители на СБУ може да са инструктирали служители на службата за военна регистрация и набор да връчат призовка на журналист на Slidstvo.Info, който е разследвал корупция в отдела за киберсигурност.

Сирски осъди докладвания скандал със сплашване, осъди всички опити на украински военни да тормозят или по друг начин да компрометират почтеността на журналисти и нареди официално разследване по въпроса на 7 април.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    Sтанко
    И при Саадам така влязохме, ама до сега не сме видял доказателства ба БОВ. Пропагандното говорене не е в ничия полза. Фашагите са готови вече на всичко. Ще има напалм... на такова ми прилича....
  • 6
    1
    Аз
    Всяка кауза която се защитава с лъжа не е читава, да знаете.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари