Володимир Зеленски отправи отчаян призив към Конгреса на САЩ за военна помощ

0
Украинският президент срещна скептична реакция от страна на някои републиканци
Украинският президент срещна скептична реакция от страна на някои републиканци Снимка: Володимир Зеленський / Facebook

Украинският президент срещна скептична реакция от страна на някои републиканци

Украинският президент Володимир Зеленски се срещна с американски конгресмени днес на Капитолия, за да отправи отчаян призив американската военна помощ за страната му в битката с Русия да продължи, но срещна скептична реакция от страна на някои републиканци, предаде Ройтерс.

Републиканците не са склонни да одобрят искането на президента демократ Джо Байдън за отпускане на нова финансова помощ за Украйна на стойност 61,4 милиарда долара.

Председателят на Камарата на представителите (долната камара в Конгреса) Майк Джонсън, който е републиканец, заяви след срещата със Зеленски, че правителството на Байдън трябва да разкрие повече подробности за предназначението на парите, предаде БТА.

"От исканията на правителството на Байдън излиза, че то настоява за още милиарди долари, които да са без съответния надзор, в чието предназначение няма ясна стратегия за победа, а отговорите, които според мен се дължат на американския народ, липсват", каза Джонсън след срещата с украинския президент.

Други републиканци поставиха въпроса дали допълнителната помощ ще послужи на Украйна за победа над Русия, като се има предвид, че лятното контранастъпление на Киев не е довело до осезаеми териториални придобивки.

"Зная, че всеки иска Украйна да победи, но просто не виждам как ще стане", заяви сенаторът републиканец Рон Джонсън.

Изправен пред настъпваща зима, при десетки хиляди украински жертви, зейнал дефицит в държавния бюджет и напредващи на изток руски войски, Зеленски призовава Вашингтон да осигури жизненоважна подкрепа, отбелязва Ройтерс.

Облечен в черен пуловер и сиво-зелени панталони, Зеленски бе посрещнат със сдържани ръкопляскания, когато влезе на срещата си при закрити врата с американски сенатори, като лидерите на демократите и републиканците обещаха своята подкрепа.

Някои от републиканците, по-специално приближените на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, се противопоставят на допълнителната помощ за Украйна, като отправят въпроси за целите на войната и за това как се изразходват отпуснатите от САЩ средства. Те са на мнение, че всяка следваща сума, която се отпусне, трябва да бъде придружена с промени в имиграционната политика - изключително разединяващ проблем за американската политика.

"Най-щастливият човек в момента от задънената улица, в която е изпаднал Конгресът, е Владимир Путин. Той е доволен от факта, че граничната политика на Доналд Тръмп подкопава военната помощ за Украйна", каза лидерът на мнозинството на демократите в Сената Чък Шумър.

Председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън каза, че той няма да направи нищо, докато Сенатът не разгледа законопроекта за помощта. "Моля ги настоятелно да си свършат работата, защото въпросът е спешен и ние държим да постъпим правилно", заяви пред представители на медиите Джонсън.

На 4 декември Белият дом заяви на Конгреса, че след Нова година правителството няма да разполага с повече средства за оръжия за Украйна. От началото на инвазията на Русия през февруари 2022 г. досега Конгресът на САЩ е одобрил отпускането на повече от 110 милиарда долара, но нито един пакет помощи не е получил одобрение, откакто републиканците поеха контрола над Камарата на представителите през януари тази година, посочва Ройтерс.

Наскоро разсекретени данни на американското разузнаване сочат, че "Русия изглежда смята, че военната безизходица в Украйна през зимата ще "пресуши" подкрепата на Запада" и в крайна сметка ще даде предимство на Русия, каза говорителката на Съвета за национална сигурност на Белия дом Ейдриън Уотсън. Украйна успя да възпре руските сили, но от октомври насам Путин изпраща постоянно войски на фронта въпреки загубите в човешка сила и бойна техника, допълни тя.

Досега войната е коствала на Русия 315 000 убити и ранени военнослужещи, близо 90 процента от състава ѝ преди началото на конфликта в Украйна, посочва Ройтерс, като се позовава на източник, запознат с въпросния американски разузнавателен доклад, който е бил разсекретен.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 8
    2
    фена на Путин
    аз ще се въздържа от коментар за бруталния крах на сащ да подкукороса нацистите целящ да разцепи и разграби Русия. резултатът е повече от видим за всеки.
  • 14
    1
    Hdjsjs
    Жалкия просяк още по-безочлив става. Ама вече не искат да им дават, щото некадърниците всичко прахосват или продават.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари