Военен лекар: Не съжалявам, че отидох в Ирак след взрива в Кербала

0
В Ирак чуждестранни офицери признали, че българските бойци са най-добрите в света
В Ирак чуждестранни офицери признали, че българските бойци са най-добрите в света Видео: NOVA

В Ирак чуждестранни офицери признали, че българските бойци са най-добрите в света

„Не съжалявам, че отидох в Ирак след взрива на нашата база „Индия”. Това заяви доц. Дончо Дончев – военен лекар в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS, който доброволно заминава с втория български контингент в Ирак. Той не планирал участието в подобна операция, но след атентата на 27 декември 2003 г. и множеството откази на наши бойци да отидат, доц. Дончев се кандидатирал доброволно.

Според полк. Христо Христов, зам.-командир на тогавашната многонационална дивизия и старши национален командир, е имало много желаещи да заминат с втория батальон, но след атентата мнозина от записалите са се отказали. 81 рапорта за отказ са подадени само до обяд в деня след атентата. Сред тях бил и загиналият в четвъртия ни контингент в Ирак боец Гърди Гърдев, който мотивирал отказа си с това, че майка му е тежко болна и няма да успее да го дочака.

Вторият ни контингент участваше в реални бойни действия – въстание срещу кметството на Кербала, разказаха военният лекар и старши националният командир. „Нашият контингент беше единственият, който отбраняваше Сити хол и с героизма си увлякоха и иракските сили за сигурност, които се създаваха тогава”, каза Дончев. Той обясни, че чуждите военни в другите градове са се затворили в лагерите си. „Благодарение на смелостта на българските войници разбрах, че сме най-добри като войници. Нашето поведение беше прието с такъв възторг в щаба, бяха се събрали офицери, които коментираха колко лоша е дисциплината на иракските войници. Един от офицерите каза: „дисциплината и на българските войници не е на ниво, но това са най-добрите войници на света”.

По думите на полк. Христов българските войници от първия миг до последния ден не са отдръпнали нито крачка назад от отбраната на кметството на Кербала. Заради това въстаниците не са превзели сградата. Малко по-късно в Полша излиза филм, който приписва заслугите на българските бойци на полските военни. По онова време нашият батальон беше под полско командване.

Сред основните изводи от тази операция е: „тръгнеш ли на мироопазваща, готви се за мироналагаща операция”. Тази мисия е показала, че България е достойна за член на НАТО, обясни полк. Христов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    5
    Кербала
    "Малко по-късно в Полша излиза филм, който приписва заслугите на българските бойци на полските военни." - така е, защото Българското военно командване се издъни, а в резултат на техния гаф загинаха нашите войници в база "Индия"! Да не дава Господ да попадаме в ситуацията на Украйна - тежко и горко ни, ако трябва да воюваме ... Без армия сме, без кадърно командване сме, без годно въоръжение сме!
  • 1
    4
    Настимир
    Другите се били затворили в лагерите си, а нашите се били като опълченци. Това само може да покаже, че ако тук стане някаква патаклама, нито Джон, нито Ханс, нито Пиер и други меки китки ще дойдат да ни помагат.
  • 3
    3
    Този
    Бил доброволец .А колко 💰 гушна .След като си бил доброволец разбирам че не си взел и стотинка аааааа или се лъжа .
  • 6
    2
    Очевидно дърт
    "българските бойци са най-добрите в света" ?!?! Сега, абсолютно вярно е, че с годините се появяват известни девиации с паметта, но най вече с кратковременната такава: бе къде си оставих ключовете от колата, бе изключих ли котлона и т.н. Но тия за "бойците" ги разказвай на тинейджърите! Българите отговаряха за санитарно-хигиенните служби. За това и сме известни като "теляците". Нали, ние да не помним ама "интернет" помни. Достатъчно е да напишем в гугъл "теляците на кербала". За какви бойци и войни дудне този?
  • 8
    1
    Гост
    Пълни глупости. И какво постигнаха, че се и хвалят
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари