Водата в Мизия влачи цели къщи, мнозина издирват близките си

0

Някои райони от гр. Мизия, който снощи бе залят от р. Скът, са били под 5 метра вода. Към 8:00 часа тази сутрин 60-70% от Мизия са под между 1 и 3 метра вода. Възрастни хора не помнят подобно бедствие.

От вътрешното министерство съобщиха, че на този етап няма загинали при бедствието, но местните смятат, че е твърде възможно да има жертви. Чак след края на евакуацията ще се знае със сигурност дали има изчезнали в потопа хора. По информация на МВР от 7:00 часа късно снощи и през нощта са евакуирани над 400 човека от гр. Мизия и 100 човека от село Крушовица, предимно възрастни и трудноподвижни хора, като евакуацията продължава.

От 13:00 часа вчера няма ток, мобилните комуникации и водоподаването са силно нарушени.

През нощта е паднало голямо количество валежи, което е направило ситуацията критична. Тя беше тежка от няколко дни. Преливат два язовира през приливниците и падналите дъждове са довели до това, че имаме стотици къщи, които са под вода и десетки къщи, които са паднали", каза пред Фокус вътрешният министър Цветлин Йовчев.

По думите му прогнозата за времето е такава, че не се очаква допълнително влошаване на положението в града.

По думите на гл. комисар Николов, на терен работят стотици спасители, сред които над 300 пожарникари и полицаи. Те буквално на ръце са пренесли вече близо 500 души.

Минути след 7:00 часа два вертолета на Министерство на отбраната пристигнаха в града и с тяхна помощ ще се евакуират хората от недостъпни с друга техника места.

Създадена е организация с кмета на община Оряхово за включване в спасителните действия на 2 фадроми и самосвал, както и високопроходим автомобил от ведомствената пожарна на АЕЦ Козлодуй.

Координирано е и включване на медицински екипи от Министерство на здравеопазването, ВМА и екипи на БЧК за извършване на прегледи и оказване помощ на пострадалите при необходимост.

Първоначалната информация за приливна вълна беше опровергана от областния управител на Враца инж. Венцислав Василев. По думите му, нивото се е покачвало постепенно до сегашните стойности - с по 5-6 сантиметра на час.

Въпреки това, очевидци твърдят, че на някои места е имало рязко вдигане на водата с над 20 сантиметра. "В момента главното, което се прави, е по най-бързия начин да се спасят хората. Другото – на втори план", каза Василев. Вчера беше разрушена дига край Мизия с цел водата да залее земеделски земи, но да не застраши града. Мярката обаче нямаше ефект.

Депутатът от Коалиция за България Корнелия Нинова, която е родом от съседното на Мизия с. Крушовица, прекара нощта блокирана в центъра на притъмнелия град. Тя разказа за страшен грохот, който съпровождал падането на къщите наоколо.

"Не знам дали има жертви, но имаме съмнения, че има хора в къщите, които се срутиха през нощта. Сега извадихме списъците от ГРАО на всички жители, започваме един по един да ги търсим. Част от хората изнесохме в съседно село, част от тях евакуирахме в една детска градина, която е по-високо, но тепърва започваме дом по дом да проверяваме всеки", разказа Нинова.

Ситуацията в града е критична. През нощта в останалия без ток град евакуираните хора не знаеха къде са близките им. Чуваха се викове за помощ от хора, които са блокирани на високи етажи и покриви.

"Има лодки, обикалят фадроми, но не може да се обхване целият град. Има места до които не може да се стигне, защото отломките са запушили проходите. Водата влачи и къщи", каза минути преди 6:00 часа Нинова

Хора се оплакват, че не са успели да се свържат с телефон 112.

Освен това, в най-високата точка на Мизия, където са се спасили най-много хора, до сутринта не беше дошъл нито един представител на властта. Мнозина и в момента не знаят къде са близките им.

"Ситуацията е наистина тежка. Стотици къщи са наводнени, десетки къщи тази нощ рухнаха. Да се надяваме, че под развалините на къщите няма загинали. За жалост, въпреки ранните предупреждения, които отправихме, включително и чрез кметската управа, нашите граждани не послушаха съветите и не напуснаха къщите си, надявайки се, че такава висока вода няма да дойде.", заяви пред bTV комисар Николай Николов, директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”, който е на мястото от вечерта в събота.

Подобен упрек отправи и областният управител на Враца инж. Венцислав Василев.

Жител на Мизия разказа обаче, че в петък служителка от общината е минала през част от центъра на града и са раздавани листчета за готовност за евакуация, но такива листчета са получили много малко хора. В тях не е било изобщо обяснено кога и как да се подготвят. Тези, които са възрастни и болни, е трябвало да бъдат предупредени по всички възможни начини.

Хора си спомнят, че през 1994 г., когато е имало подобно наводнение, са ги събирали с бой на барабани. Сега много хора твърдят, че са разбрали за стихията много късно и вече не са могли да напуснат домовете си.

Не е за първи път Вчера река Скът излезе от коритото си и заля Бяла Слатина, както и няколко села. През 2005 година в Мизия се случи трагедия - 4 деца се удавиха в река Скът, отново при високи води.

В средата на юли м.г. в Мизия започна работата по мащабен проект за защита на града от наводнения. От него си личи, че в централната градска част и квартал "Ново село" има трайни проблеми с разливането на дъждовни води.

Проектът включва изграждане на охранителни канали, корекция на дере и др., като общата му стойност беше почти 1 млн. лева, повечето от които – осигурени от Европейския фонд за регионално развитие.

Дейностите по него обаче трябва да приключат чак в средата на март 2015 г.

Източник: Petel.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпи, сега вече сме женени и можеш да пиеш по-малко бира!
- Започваш да звучиш като бившата ми жена!
- Ооо, не знаех, че си бил женен!
- Не съм бил!!!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари