Внасяме служители с минимална заплата от 2700 лева

1
Специалисти от страни извън ЕС ще могат да идват на работа в България по ускорена процедура и с минимална заплата от 2700 лева
Специалисти от страни извън ЕС ще могат да идват на работа в България по ускорена процедура и с минимална заплата от 2700 лева

Специалисти от страни извън ЕС ще могат да идват на работа в България по ускорена процедура и с минимална заплата от 2700 лева. Това предвижда наредба, която да дава възможност за по-бързо издаване на работна виза и е подготвяна от вицепремиерите Ивайло Калфин и Румяна Бъчварова, пише "24 часа".

Правителството трябва да приеме документа до края на септември и той да започне да се прилага от началото на следващата година.

С преференции ще се ползват професии, в които у нас няма достатъчно работна ръка и завършващите университети българи не стигат да запълнят липсата, предвижда първоначалният вариант на текстовете.

Задължително условие е вносните работници да са с висше образование и да получават от поканилата ги фирма заплата, три пъти по-голяма от средната за предходните 12 месеца. В момента това означава, че заплатите на внесените по бърза писта работници трябва да са около 2700 лв. Освен това работодателят, който си внася работници по този начин, ще трябва да им предложи поне 1-годишен трудов договор.

За кои професии ще важи бързата писта, ще се договаря всяка година между работодателите и синдикатите, предвижда още проектът, който са подготвили Калфин и Бъчварова.

Реално бързата писта ще спестява около месец на работодателите спрямо условията по европейската синя карта. На фирмите няма да се налага да доказват пред Агенцията по заетостта, че са направили опити първо да наемат български работници и са обявявали конкурси, на които не са се явили специалисти. Те ще могат направо да поискат от МВР да издаде документи за пребиваване и работа въз основа на сключения договор с чуждия работник.

Около 80 са висококвалифицираните специалисти от страни извън ЕС у нас, показват данните на правителството. Това е четворно увеличение - в предишни години синя карта са ползвали по 20 работници.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари