Влак по линията Гърция - Украйна ще минава през България и Румъния

2
Предвижда се първоначално влакът да свързва Александруполис и Солун с пристанищата в Русе и в Констанца
Предвижда се първоначално влакът да свързва Александруполис и Солун с пристанищата в Русе и в Констанца

Предвижда се първоначално влакът да свързва Александруполис и Солун с пристанищата в Русе и в Констанца

Гръцкият министър на инфраструктурата и транспорта Христос Стайкурас е предприел политическа инициатива за създаването на железопътен маршрут, който ще свърже Гърция, България и Румъния с Украйна, съобщи вчера агенция АНА-МПА, цитирана от БТА.

Инициативата е резултат от разговори и контакти, които Стайкурас е осъществил, докато придружаваше гръцкия премиер Кириакос Мицотакис на тристранната среща с България, Румъния и представители на ЕС във Варна на 9 октомври.

В продължение на инициативите на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис и в контекста на инициативата "Коридори на солидарността" между ЕС и Украйна Стайкурас лансира идеята за железопътен маршрут и в писмо, изпратено до еврокомисаря по транспорта Адина Вълян, българския министър на икономиката Асен Василев, българския министър на транспорта и комуникациите Георги Гвоздейков и румънския министър на транспорта и инфраструктурата Сорин Гриндяну.

В първоначалния етап на този проект се предвижда влакът да свързва гръцките пристанища Александруполис и Солун с пристанищата Русе в България и Констанца в Румъния и с Молдова и Украйна.

Стайкурас предприема тази инициатива, след като руската инвазия в Украйна създаде предизвикателства, свързани с икономиката и енергетиката, които засягат значително целостта на веригата за доставки и енергийната сигурност на много страни, което подчертава необходимостта от разнообразяване на товарните маршрути и връзки, отбелязва агенцията.

Според гръцкия транспортен министър неговият план представлява важна възможност за преодоляване на продължителните пречки и отлагания, за да се осигурят алтернативни опции за търговските отношения между няколко страни, като същевременно се подсилят транспортните връзки и международния товарен транспорт.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари