Първа стъпка към жп връзката Гърция - Украйна през Русе

0
Идеята е гръцките пристанища Дедеагач и Солун да бъдат свързани с русенските пристанища в България и Констанца в Румъния, а след това с Молдова и Украйна
Идеята е гръцките пристанища Дедеагач и Солун да бъдат свързани с русенските пристанища в България и Констанца в Румъния, а след това с Молдова и Украйна

Идеята е гръцките пристанища Дедеагач и Солун да бъдат свързани с русенските пристанища в България и Констанца в Румъния, а след това с Молдова и Украйна

Гръцкият министър на инфраструктурата и транспорта Христос Стайкурас пое политическата инициатива за установяване на влак между Гърция, България и Румъния, който да свързва трите държави с Украйна. Това стана ясно след тристранните срещи с участието на с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис по време на срещата на върха във Варна, съобщава гръцкото издание Oikonomikos Tacydromos, цитирано от Money.bg.

Стайкурас подкрепя идеята за пускане на влак под европейските цветове на солидарността, за да съживи търговските връзки между средиземноморските пристанища и Украйна.

Той е изпратил писмо за намерения до еврокомисаря по транспорта Адина Вълеан, българския министър на финансите Асен Василев, българския министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и румънския министър на транспорта и инфраструктурата Сорин Гриндяну.

По-конкретно проектът за жп връзката, който е в първата пилотна фаза, ще свързва гръцките пристанища Дедеагач и Солун с русенските пристанища в България и Констанца в Румъния, а след това с Молдова и Украйна.

Гръцкият министър предприе тази инициатива, тъй като инвазията на Русия в Украйна създаде икономически и енергийни предизвикателства, които значително засягат веригата на доставките, както и енергийната сигурност на държавите, а също така има значителна необходимост от диверсификация на маршрутите и връзките за товарен транспорт.

Според Стайкурас този проект представлява важна възможност за преодоляване на пречките и забавянията, регистрирани в миналото, за предоставяне на алтернативни възможности в търговските отношения между държавите, като същевременно укрепва транспортните връзки и международния товарен транспорт.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Sтанко
    Аман от пишман популисти!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари