Владо Береану: Дразним управляващите, защото си вършим работата

2
Ние с това се занимаваме - да критикуваме властите
Ние с това се занимаваме - да критикуваме властите

И нашите предавания и „Евроком“ ще останат контролиращ фактор и за едно следващо и по-следващо управление, каквото и да е то. Ние с това се занимаваме - да критикуваме властите 

Очевидно е едно нещо – телевизията вече е значим фактор и тези три предавания очевидно си вършат работата, което дразни властта. Натискът е от НАП, ДАНС и Прокуратурата едновременно.

Това коментира пред Фрог Нюз журналистът Владимир Береану по повод нестихващите проверки на телевизията и конкретното нарочване на неговото предаване в нея и тези на колегите му Сашо Диков и Люба Кулезич. Ето какво още каза той:

Ако е възможно тази телевизия да изчезна както изчезна BiT, TV7, ако може тази журналисти да изчезнат, за тях ще е най-добре. И да си върви всичко по-стария начин – само даваш микрофон - тук на ГЕРБ, тук на БСП, тук на ДПС и с това да приключи цялата журналистическа дейност. Това не е журналистика, а форма на дискусия, която може да се прави от всеки човек.

Журналистиката е наречена „четвърта власт“, защото основната ѝ цел е да контролира останалите три власти – съдебната, изпълнителната и законодателната. Очевидно журналистиката трябва да търси кусури на съответните власти, това е задачата ѝ. В никакъв случай дейността на един журналист не е антиправителствена или анти съдебната система, търси се критика към тези власти. Това е така навсякъде по света. Ако те работят идеално, което е невъзможно, тогава журналистиката ще загуби своята роля. Представата, която съществува в България, че журналистите са държачи на микрофон, които взимат мнения на управляващи и опозиция и нищо не коментират е изключително глупава. За това нещо не е нужно да имаш журналисти.

Обяснима е атаката на управляващите срещу цялата телевизияЕвроком“, както и срещу определени успешни предавания в нея. Основната причина, е че медията влезе в групата на основните телевизии в страната, като често гледаймостта ѝ е по-висока на третата до сега – БНТ. Това особено се забелязва в трите предавания, които са нападнати чрез бухалките на властта – предаванията на Люба Кулезич, на Сашо Диков и моето. По време на тези предавания, ако се гледат рейтингите, винаги бием основния ни конкурент - националната телевизия. Трудно можем да оборваме другите две телевизии, заради огромните средства, които са вложени там. По този начин ставаме дразнители на властта, въпреки че си вършим нормално работата.

Доказателството за 111-тото ни място е атаката срещу нас чрез институциите.

НАП вече 9 месеца проверява телевизията. Непрекъснато се пускат писма изискващи документи, което изключително натоварва счетоводния отдел, който е от само двама души. За този период е трябвало да предоставят над 2 500 страници документи, които са абсолютно редовни и са най-нормални счетоводни документи.

Другата насоченост е писмо, с което се изискват рекламодателите в тези три предавания. Това по принцип е глупаво. Всички, които гледат телевизия знаят, че рекламните блокове във всички предавания са почти едни и същи и нямат никаква връзка с конкретните предавания. Фактът, че сме по-малка телевизия определя и фактът, че рекламодателите ни са по-малки фирми, а не такива които биха могли да си позволят огромните цени за реклама в основните телевизии. НАП може да окаже въздействие върху тях с проверки и натиск, като ясно даде да се разбере, че да се рекламира в тази телевизия означава непрекъснати проверки. Необяснимо е защо НАП действа по този толкова елементарен начин да нарочи три предавания, които са критични. Една проверка следва да има определен срок, но да продължаваш 9 месеца и да не спираш е чист тормоз.

Тормоз получихме и от други институции. ДАНС – уж тайните ни служби, искат някаква информация за някакви тайни и съмнителни източници на финансирани, които се опитвали да влияят и да финансират без това да става по нормалния начин, чрез реклама. Търси се някакво чуждестранно и друго финансиране, което не е на пазарен принцип. Разбира се такова не може да се намери, защото такова няма, но самите писма на ДАНС са нещо като заплаха и натиск.

Продължава и една проверка на Прокуратурата, която търси същото нещо – съмнително финансиране.

Не можем да знаем всички дейности на собствениците на телевизията, но при всички случаи бихме забелязали, все пак сме опитни журналисти, наличието на подобно финансиране. Очевидно е, че тези три институции целят натиск. Ако търсеха наистина такова нещо, най-малкото щяха да го правят и по други канали, нали са тайни служби.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари