Владимир Зеленски: Украйна иска мир. Европа иска мир. Русия не иска да се намесва. Някой от нас лъже!

2
Ще защитим страната си със или без подкрепата на нашите партньори, каза украинският президент
Ще защитим страната си със или без подкрепата на нашите партньори, каза украинският президент Снимка: AFP

Докато страната му е под заплаха от „неизбежна” според Запада руска инвазия, украинският президент Владимир Зеленски получи овации на годишната конференция по сигурността в Мюнхен в събота - и след това отправи язвителна реч, в която критикува западните съюзници, че не са направили достатъчно, за да накажат Москва и да помогнат на нацията му в пътя и към безопасността чрез евроатлантическата интеграция, пише европейската редакция на Politico, цитирана от Агенция Фокус.

Без да назовава имена, Зеленски визира Германия, която отказва да изпрати оръжия и вместо това предложи каски. Той също така хвърли сянка върху Съединените щати за отказа им да наложат незабавни санкции на Кремъл заради заплахата на Украйна, която сега е почти заобиколена от повече от 100 000 руски войници и мощни оръжия.

Ще защитим страната си със или без подкрепата на нашите партньори“, каза Зеленски, преди да спомене дарението на Германия от 5000 каски.

За санкциите той попита: „Какво чакате? Нямаме нужда от санкции, след като се случи бомбардировка, след като нямаме граници, нямаме икономика. Защо тогава ще ни трябват тези санкции?"

Но най-язвителните думи на Зеленски бяха насочени към Москва, която той обвини в лъжа и заговор за унищожаване на Украйна.

Украйна иска мир; Европа иска мир; целият свят казва, че не иска война; а Русия твърди, че не иска да се намесва", каза той иронично. „Някой от нас лъже."

Говорейки за ударената детска градина, която беше повредена при обстрел в Донбас, Зеленски възрази срещу руската дезинформация, заявявайки, че дори учениците не могат да бъдат заблудени.

С елементарните си познания по физика дори децата ще знаят, че твърдението, че Украйна е обстрелвала тези сгради, е просто глупаво“, каза Зеленски. Той добави, че не е необходима математика от по-високо ниво, за да се разбере коя страна е отговорна за скока в сериозните нарушения. И тогава той предположи, че световните лидери може да са забравили уроците си по история.

Напълно ли е забравил нашият свят грешките на двадесети век?“ попита той. „Докъде обикновено води политиката на умиротворение?“

Докато публиката му ръкопляска в края на изказването, някои бяха очевидно раздразнени от упреците към съюзниците от НАТО, особено Германия, страната домакин на конференцията.

Но ако забележките му понякога изглеждаха неучтиви или неудобни, те бяха най-вече точни, коментира Politico.

Западните страни дадоха ясно да се разбере, макар и негласно, че в случай на руска атака Украйна ще бъде оставена да се бие до голяма степен сама, макар и с тонове наскоро дарени оръжия и боеприпаси. На фона на всички призиви за дипломатическо решение и предупрежденията към Москва за тежки санкции, нито една страна от НАТО не желае да изпрати войници в бившата съветска република.

Докато западните сили се стремят да покажат единство в своите заплахи за санкции, все още има някои разногласия между САЩ и ЕС. Лидерите на ЕС избягват разговорите за това какви действия точно биха предизвикали санкции с надеждата да предотвратят всякакви открити разногласия, като същевременно се надяват, че атака от страна на Русия ще създаде спешността, необходима за разрешаване на споровете в критичния момент.

Междувременно, минути преди речта на Зеленски, Германия нареди на всички свои граждани да напуснат Украйна, като националният авиопревозвач Lufthansa започна да отменя полетите до страната. Франция последва с подобно предупреждение, докато Вашингтон призова гражданите си да се евакуират дни по-рано.

В своето обръщение и последваща сесия с въпроси и отговори с Кристиан Аманпур от CNN, Зеленски разкритикува западните съюзници, че не предлагат на Украйна по-ясен път към членство в ЕС и че не желаят да отхвърлят възможността Украйна никога да не се присъедини към НАТО – основно искане на Кремъл.

Киев предупреждава за руска военна агресия още след нахлуването и анексирането на Крим и началото на подкрепяната от Русия сепаратистка война в Донбас през 2014 г., каза той.

„Оценяваме подкрепата, но всеки трябва да разбере, че това не е някакво дарение, за което Украйна трябва... да моли“, каза той. „Това е Вашият принос към европейската и международната сигурност, за която Украйна служи като надежден щит вече осем години, задържайки една от най-големите армии в света.

Руската армия беше разположена на границите на Украйна, а не на ЕС, и нейните ракети бяха изстреляни по Мариупол, а не по градове на ЕС - и летището в Донецк, а не във Франкфурт, беше разрушено при сраженията в Донбас, каза той.

„Нито една от страните в Европа не знае колко са военните погребения в цялата страна във всички региони“, каза Зеленски. „И никой от лидерите на Европейския съюз не знае какво означава да се срещаш редовно със семействата на загиналите войници.

Зеленски също така подчерта, че страната му заслужава признание за укрепването на въоръжените си сили и управлението на войната в Донбас, като същевременно се стреми да приложи демократичните реформи, изисквани от западните съюзници за присъединяване към ЕС и НАТО.

Русия убеждава всички, че това е погрешен път за Украйна – че никой не ни чака в Европа“, каза той. „Не е ли Европа тази, което трябва да им каже и да им докаже, че грешат? Не е ли Европа тази, която трябва да каже днес, че нашите граждани имат положително отношение към присъединяването на Украйна към ЕС?

„Защо избягваме този въпрос?“ попита той. „Не заслужава ли Украйна да има директни и откровени отговори?“

Аманпур обаче попита Зеленски защо е напуснал Киев във време на такава остра криза. Всъщност администрацията на Байдън предупреди украинския лидер да не пътува, позовавайки се на разузнаване, предполагащо, че Москва може да се опита да свали Зеленски и да установи марионетен режим.

Но Волфганг Ишингер, председател на конференцията по сигурността, похвали Зеленски за личното му присъствие, като каза, че мнозина не смятат, че ще успее. Зеленски се пошегува, че е закусвал у дома и ще се върне навреме за вечеря.

Въпреки зловещите перспективи, Зеленски каза, че украинците не се паникьосват и че страната му е готова да преговаря за мир във „всякакъв формат“ на всяко място. Решаващият фактор беше да се гарантира, че Русия ще е на масата, каза той - и той категорично отрече всяка възможност Украйна да предизвика нова военна ескалация в Донбас.

Готови сме да седнем и да говорим“, каза той. „Какъв е смисълът да стреляме и да предлагаме дипломация едновременно?

Руският президент Владимир Путин настоя, че Москва не е страна в конфликта в Украйна и поиска от Киев да се срещне с лидерите на сепаратистите от окупираните райони на Донбас. Русия също многократно отрича, че има намерение да атакува Украйна.

Зеленски възрази, че Украйна е свършила своята част за прилагането на мирните споразумения от Минск и обвини Русия в тяхното възпрепятстване. „Всичко е блокирано“, каза той.

Въпреки високото напрежение Зеленски, комик и телевизионен актьор преди да влезе в политиката, показа, че не е загубил чувството си за хумор. Когато устройството му за превод се повреди, той прекъсна Аманпур, казвайки „кибератака“.

Искайки нов апарат, Зеленски изрази недоволство, че Русия е отказала да изпрати официална делегация на конференцията. „Виждате, че Русия не е тук“, каза той. — „Но, ето те са тук”.

Зеленски говори в момент когато редица западни лидери – включително германският канцлер Олаф Шолц, вицепрезидентът на САЩ Камала Харис и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен – използваха собствените си изяви, за да повторят подкрепата си за Киев и да похвалят сдържаността на Украйна.

В същото време те повториха отрезвяващата си оценка, че военен удар от Русия изглежда вероятен. След като провокативни операции с фалшив флаг изглежда бяха проведени в петък в окупираните райони на Донецка и Луганска области, а лидерите на сепаратистите разпоредиха евакуация на цивилните, президентът на САЩ Джо Байдън каза, че вярва, че Путин е решил да започне инвазия в Украйна, въпреки че призова вместо това Кремъл да избере пътя на дипломацията

Съюзници от НАТО, ние имаме една и съща оценка, споделяме една и съща информация и всички виждаме нарастващия риск — вероятността — за атака“, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Разбира се, че няма 100% сигурност“, добави Столтенберг. „И никога не е късно Русия да промени плановете си и да спре да се готви за война, да се отдръпне от ръба и да започне да участва в политическия диалог.

Шолц, присъстващ на първата си конференция в Мюнхен като канцлер, каза, че е използвал скорошно посещение в Москва, за да отхвърли твърденията на Путин, че НАТО е действало агресивно след разпадането на Югославия. И той отново призова руския лидер да търси мирно разрешаване на кризата.

Междувременно американският вицепрезидент Камала Харис повтори предупрежденията на Байдън, че Русия ще бъде изправена пред най-строгите икономически санкции, виждани някога, ако атакува Украйна.

Ще наложим мащабни финансови санкции и експортен контрол“, каза вицепрезидентът. „Ще се се прицелим в руските финансови институции и ключови индустрии. И ние ще се прицелим към тези, които са съучастници и тези, които подпомагат и насърчават тази непредизвикана инвазия."

Ако Путин иска войските на НАТО да излязат от Източна Европа, отбеляза тя, той всъщност ще получи обратния резултат. „Няма да спрем с икономическите мерки“, каза тя. „Ще подсилим допълнително нашите съюзници от НАТО на източния фланг.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в изказването си обвини Русия, че използва доставките на газ като оръжие, но настоя, че страните от ЕС ще преживеят настоящата зима без проблем.

След речта на Зеленски полският премиер Матеуш Моравецки определи заплахата като реална и упорита.

Кой знае каква ще бъде следващата му стъпка“, каза той за Путин. „Днес това е Украйна, утре може да са Балтийските страни, вдругиден може да са Полша и Финландия.

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън погледна по-широко, твърдейки, че нахлуването в Украйна ще има сериозни глобални последици, което потенциално ще насърчи други подобни действия, като атака на Китай срещу Тайван.

Ако Украйна бъде нападната, шокът ще отекне по целия свят“, каза Джонсън. „Тези ехо ще се чуе в Източна Азия. То ще бъде чуто в Тайван.”

Ние не знаем точно какво възнамерява президентът Путин, но знаменията са мрачни и затова трябва да бъдем силни заедно“, предупреди той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    2
    Лъжец в зелено
    Определено някой лъже яко и не само това, ами "зеленее" от лъжи.
  • 13
    1
    русенец
    Измислените държави, плод на нечие политическо инженерство или кофти чувство за хумор като Украйна, Израел, Македония, Косово са източник на конфликти.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари