Владимир Путин: Геополитическите конфликти все повече се обострят

0
Руският президент Владимир Путин заяви на срещата на ШОС, че руският народ е по-единен от когато и да било
Руският президент Владимир Путин заяви на срещата на ШОС, че руският народ е по-единен от когато и да било Снимка: ТАСС / архив

Руският президент Владимир Путин заяви на срещата на ШОС, че руският народ е по-единен от когато и да било

Това беше неговата първа изява на международен форум след бързо приключилия метеж миналия месец.

"Руските политически кръгове и цялото общество ясно показаха своето единство и високо чувство на отговорност за съдбата на родината, когато отговориха с единен фронт срещу опита за въоръжен метеж", заяви Путин на виртуалната среща на Шанхайската организация за сътрудничество, в която участват още Китай и Индия.

Речта на Путин и акцентът върху единството на Русия на срещата с ключови съюзници изглежда показаха силното му желание да премахне всички съмнения относно своя авторитет на световната сцена след опита за метеж под предводителството на лидера на наемническата групировка "Вагнер" Евгений Пригожин в края на миналия месец, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

"Геополитическите конфликти все повече се обострят, международната система за сигурност се влошава, увеличават се рисковете от нова икономическа и финансова криза на фона на неконтролираното натрупване на дългове в развитите страни, социалното разслоение и нарастването на бедността в целия свят, както и влошаването на продоволствената и екологичната сигурност. И всички тези проблеми, всеки от които е сложен и разнообразен по свой начин, заедно водят до значително увеличаване на конфликтния потенциал", каза още Путин, цитиран от ТАСС.

Той изтъкна, че при тези обстоятелства ШОС играе все по-важна роля в международните дела и има "реален принос за поддържането на мира и стабилността, за осигуряването на устойчив икономически растеж на държавите членки и за укрепването на връзките между народите".

По думите на Путин руската страна смята, че е важно всички членове на асоциацията да постигнат съгласие относно обстановката в сферите на световната политика, сигурност и икономика, както и в социалната сфера. "В същото време нашата организация е твърдо ангажирана с формирането на един наистина справедлив и многополюсен световен ред", добави той.

На срещата на върха присъстваха всички страни членки на ШОС. Иран, Беларус и Монголия бяха поканени като наблюдатели. Туркменистан участва като гост.

Путин се обяви за приемането на Беларус в ШОС възможно най-скоро.

Присъединяването на Иран към ШОС ще спомогне за осъществяването на регионални инфраструктурни проекти като транспортния коридор "Чабахар", заяви индийският премиер Нарендра Моди. Той добави, че обстановката в Афганистан засяга сигурността на всички страни от организацията и призова всички страни членки да положат съвместни усилия за благото на афганистанския народ.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че срещата на върха на ШОС се провежда на фона на нарастващите глобални предизвикателства и рискове. "Но в момент, когато светът трябва да работи заедно, различията само се увеличават, а геополитическото напрежение нараства", добави Гутериш. Той подчерта, че за това допринасят различията в подходите към глобалните проблеми и различните възгледи относно нетрадиционните предизвикателства пред сигурността, както и въздействието на пандемията от КОВИД-19 и кризата в Украйна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари