Си Дзинпин: Китай заедно с Русия ще защитава световния ред

3
Китайският лидер подчерта, че страната му е готова да защитава центрираната около ООН международна система
Китайският лидер подчерта, че страната му е готова да защитава центрираната около ООН международна система Снимка: Alexander Zemlianichenko/AP

Китайският лидер подчерта, че страната му е готова да защитава центрираната около ООН международна система

"Китай заедно с Русия има решителна готовност да защитава центрираната около ООН международна система в днешния неспокоен свят и да защитава световния ред, основан на международното право." Това каза днес при пристигането си в Москва китайският президент Си Дзинпин, цитиран от ТАСС и БТА.

"В далеч не така спокойния свят Китай има готовност заедно с Русия да отстоява решително международната система с център ООН, да защитава световния ред, основан на международното право и основополагащите норми на международните отношения, които се базират на целите и принципите на Устава на ООН, да се придържа към истинска многостранност, насърчавайки многополярността в света и демократизацията в международните отношения, както и да способства за развитието на глобалното управление в по-справедлива и рационална посока", каза китайският президент.

По думите му Китай и Русия като големи страни и постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН играят важна роля в международните дела.

Си Дзинпин добави, че очаква по време на посещението в подробности да бъдат обменени мнения с руския президент Владимир Путин по въпроси на двустранните отношения и по важни регионални и международни теми, представляващи взаимен интерес, както и да бъде набелязан план за развитие на стратегическото взаимодействие и практическото сътрудничество.

"Уверен съм, че визитата ще бъде плодотворна, придавайки нов импулс за здраво и стабилно развитие на китайско-руските отношения на всеобхватно партньорство и стратегическо взаимодействие в новата епоха", подчерта китайският лидер.

Си Цзинпин пристигна по-рано днес на държавно посещение в Русия. Самолетът му се приземи на столичното летище "Внуково" около 12:59 часа московско време.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари