Владеенето на български език става задължително условие за придобиването на гражданство

5
Министерският съвет одобри проект на промени в Закона за българите, живеещи извън Република България
Министерският съвет одобри проект на промени в Закона за българите, живеещи извън Република България Снимка: Министерски съвет

Министерският съвет одобри проект на промени в Закона за българите, живеещи извън Република България

Това съобщиха от пресслужбата на правителството. С предложения законопроект се предвижда необходимостта от координиране на дейностите на държавните органи по отношение на политиките спрямо българите в чужбина. За целта се предлага създаването на Съвет за координация на политики за българите извън България, който ще има функции на основен действащ механизъм за цялостна координация, сътрудничество и консултация при разработването, провеждането, мониторинга и оценката на държавната политика по отношение на българските общности и техните организации извън страната.

Съветът ще издава насоки и ще препоръчва действия за реинтеграция на завръщащите се в България български граждани. Той трябва да защитава правата и интересите на българите зад граница, да синхронизира дейностите по програми и проекти, насочени към българските общности и техните организации извън страната и, както и да координира работата на органите на централната власт при провеждането на политиката, свързана с българите извън страната.

С друго свое решение правителството одобри промени в Закона за българското гражданство. Предложеният законопроект цели прецизиране и допълване на процедурите по отношение на промяната на гражданството. Със законопроекта се предвижда допълване на условията за придобиване на българско гражданство от лица с български произход, както и от лица с родител, придобил българско гражданство, като владеенето на български език се въвежда като задължително условие.

Предлага се и създаването на разпоредба, която да прави невъзможно освобождаване от българско гражданство на лица, срещу които има образувано наказателно производство от компетентен орган, както и на такива, които имат непогасени финансови задължения към българската държава или към българско физическо или юридическо лице, установени с влязъл в сила акт на компетентен орган.

Съществен момент в законопроекта е създаването на разпоредба, която предвижда възможност за отмяна на натурализацията в случаите на системно и умишлено уронване на престижа на България, на българските институции и национални интереси чрез реч на омраза или при извършване на действие от омраза срещу българската държава, нейни граждани или български общности в чужбина.

Предлага се също така преустановяване на съществуването на Консултативния съвет при Изпълнителната агенция за българите в чужбина.

Със законопроекта се предвижда още връчването на удостоверенията за придобиване на българско гражданство да се извършва на тържествена церемония, която ще се извършва в Министерството на правосъдието или в дипломатическите и консулски представителства на България в чужбина, посочват още от правителството.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    3
    Иван
    Точно,сега да отнемат гражданството на тези ,които не говорят бьлгарски,всички родени от смесени бракове в Америка деца,имат гражданство ,а не знаят нищо от Бьлгарския,и какви граждани са те????? Мошеници...
  • -1
    2
    Аз
    Най-сетне! Отнема се гражданството на сем. про100кирови!
  • 1
    1
    фена на Путин
    Те и циганите "владеят" но нивото им е почти примитивно.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари