Виждали ли сте 15-те плажа с цветен пясък

1

Въпреки че повечето хора си мечтаят за плажове с кристална вода и бели пясъци, съществуват такива и с лилави, розови, зелени, черни, оранжеви и бели. Цветът се определя от начина, по който пясъкът се е образувал. Вулканичната активност дава на пясъка пепелен отенък. А миниатюрни коралови сегменти, които се смесват с белия пясък, създават розови плажни ивици.

От червените плажове в Санторини, Гърция, до маслинено зелените пясъци на Хавайските острови, това са 15 от най-цветните плажове по света.

1. Пясъкът на Червения плаж в Санторини, Гърция, е богат на желязо и се е сформирал от червени лавинни камъни.

2. Червеният плаж в Кайхулулу на Хавайските острови се е образувал от вулканична дейност, откъдето идва и червниният цвят на плажната ивица.
3. Плажът Papakоlea, разположен на южния край на Големия остров Хавай, носи прякора "Плаж на зеления пясък" (Beach Green Sand). Зелените пясъци са боядисани от маслинено зелените кристали на заобикалящите скали.


4. Благодарение на високото съдържание на желязо в своите пясъци, Ramla Bay на малтийския остров Гозо разкрива ивица от оранжеви пясъци по бреговете си. 


5. Porto Ferro в Сардиния, Италия, е покрит с ярко оранжево-цветен пясък, който е резултат от наслагване на портокалов варовик в района, натрошени черупки и вулканични депозити. 


6. Horseshoe Bay е един от най-розови пясъчни плажове, които ще намерите в Бермуда. Намира се в Саутхемптън, на брега на морето, и предлага мили от розови пясъци, произтичащи от смес от смачкани черупки, корали, както и калциев карбонат.

7. Счупени коралови парчета, черупки, и калциев карбонат формират розовия пясък по плажовете на Harbour Island на Бахамите.

8. Tangsi Beach, известен като розовия бряг, е всъщност един от двата плажа в Индонезия с розови пясъци, образували се благодарение на смес от бял пясък и малки фрагменти от червени корали. Tangsi Beach е разположен в Ломбок, Индонезия, докато другата плажна ивица се намира на Komodo Island.

9. На северното крайбрежие на Pfeiffer Beach в Калифорния ще намерите области в виолетов пясък. Пясъкът се е сформирал от наслагвания на кварц и мангезиев гранат от близките хълмове, които създават на лилавия цвят, най-видим след бури.


10. Muriwai Beach е черният плаж в Окланд, Нова Зеландия, и предлага 37 мили от черни пясъци, образували в резултат от вулканичното минало на острова. Цветът е образуван от смес от желязо, титан и други вулканични материали.

11. Punalu'u Beach, разположен между на Хавайте, е известен също като плажа с черния пясък, образувал се от базалт от вулканична дейност.

12. Плажът в Vik i Myrdal в Исландия също получава своя тъмен цвят пясък от базалтови депозити.

13. За малко по-светъл тон, можете да посетите Shelter Cove в Калифорния, където също ще намерите тъмен пясък, образувал се от ерозирали крайбрежни скали.

14. Има много бели плажове по цялото земно кълбо, но Hyams Beach в Нов Южен Уелс, Австралия, е специален, защото е влязъл в рекордите на Гинес като най-белия плаж. Малки кварцови частици създават белия блясък.

15. Rainbow Beach в Австралия е плажът с най-много цветове - цени 72 различни цвята, които могат да бъдат забелязани, благодарение на близките многоцветни пясъчни скали.

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари