Високи нива на фини прахови частици са отчетени в Русе

0
Прогнозите са замърсяването да се задържи над нормите и в дните след Нова година
Прогнозите са замърсяването да се задържи над нормите и в дните след Нова година Снимка: iStock

Прогнозите са замърсяването да се задържи над нормите и в дните след Нова година

През нощта и тази сутрин е отчетена концентрация на фините прахови частици над допустимите нива. Това показват данните на Европейския индекс за чистотата на атмосферата Air Quality Index, цитират от NOVA. Това често се наблюдава при тихо и мъгливо време.

Русе, Видин, Плевен, София, Горна Оряховица, Пловдив и Смолян са градовете, в които са отчетени високи нива на фините прахови частици.

В момента голяма част от Европа - централната и югоизточната част, е под влияние на обширен антициклон, което задържа замърсителите в ниските слоеве на атмосферата.

Прогнозите са замърсяването да се задържи над нормите и в дните след Нова година. Едва около 3 - 4 януари се очаква поява на северозападни ветрове, които да раздвижат въздуха и отчасти да го изчистят.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    5
    Тинтири минтири
    Паметливостта да не се бърка със злопаметност - https://bnr.bg/hristobotev/post/101587588/pencho-mikov С този капацитет Община Русе и след 300 години няма да подобри качеството на въздуха.
  • 5
    4
    аха
    Втори пореден ден центърът смърди на някаква тежка химия, и то не само сутрин, както обикновено, ами и през деня.
  • 8
    3
    Ha, ha, ha ...
    Нощем виждам срещу уличното осветление как се стелят вълни от мъгла. Обаче, рано сутринта "мъглата" я няма. Наоколо и хора няма, за да си палят печките с дърва и въглища. Само по стъклата на прозорците остават белези.
  • 10
    2
    Това е то
    Телевизията ни предлага да чакаме раздвижване на въздушните маси, та да отнесели фините прахови частици, без да търси причините за високото им съдържание и в други фактори. Блажени са вярващите. За такива баламурници ли смятате хората.
  • 12
    1
    Не е учудващо
    В Русе непрекъснато дишаме прахоляците от изкопите на ВИК проекта, така че нека Нова ТВ да не се прави на интересна, а да погледне на проблема в дълбочината му. Почти няма неразкопана улица, засипана с кал и остатъци от каменния трошляк и при сухо време дишаме тази мръсотия, която влиза и домовете ни, не смеем да проветрим и жилищната си. Сега е влажно и прахът е в малки количества, а какво ще стане при затопляне на времето?! Нещастното създание от сградата в центъра на града не му пука и щяло на всичкото отгоре и на гърба на гражданите да тегли многомилионен заем, а не си гледа работата да контролира строителните дейности. Къде е тази администрация по екология и контрол на строителни дейности, защо не се виждат реални резултати от дейността им?! Стоят на топло в дупките си и вегетират. А къде е "изтъкнатият екоактивист" Децибелчо Кесийков, който се е захванал с вероятно строителство на завод в Гюргево? Защо сега не призовава гражданите да пълнят кесийки с прашен въздух и да протестират? Напълни гушката и само задава въпосчета в Народното събрание, от които няма никакъв ефект, но си прави реклама.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари