Виктория - българската съпруга на боса на клана Сарконе

0

Разследване на в. “24 часа” и румънската Asociatia LINX a Jurnalistilor de Investigatie разкрива как хора и инвестиции на италианската мафия Ндрангета се оказват свързани с разбитите фабрики за нелегални цигари в пловдивските села Труд и Ръжево Конаре.

Стана ясно, че един и същи български адвокат е представител както на италианците от село Труд, така и на Доменико Мартино – един от босовете на клана Либри на Ндрангета от Милано. Днес четете за българката Виктория Г. – жена на Джанлуиджи, бос на клана Сарконе.

През юни миналата година италианската дирекция “Антимафия” от Болоня запорира банкови сметки и имущество в България, Румъния и Италия на фамилия, смятана за част от калабрийската мафия Ндрангета. Става дума за фамилията Сарконе, живееща от години в Бибиано, до Реджо Емилия в Северна Италия.

Властите смятат Николино Сарконе за глава на мафията в област Емилия-Романя, която е свързана с клана Гранде Аракри от Кутро, Калабрия. Запорът е следствие от ареста на боса Кармине Сарконе заедно с много други мафиоти през януари 2018 г. Тогава за ареста е съобщено официално 48 часа по-късно, както изисква италианският закон, тъй като е съществувала опасност разследваният да се укрие в България или Холандия, където има бизнес.

Братята на мафиота – Джанлуиджи и Николино, са от години в затвора. Джанлуиджи е женен за българка и към онзи момент очаква присъдата си, докато Николино е осъден на 15 г. затвор. Карабинерите от Модена запорират фирми, коли и сметки на братята Сарконе, които били открити от следователите през последните години.

До тях се стигнало след съпоставяне на декларираното имущество на фамилията с реално притежаваното от нея.

Под удара на влaстите попаднал и автомобил “Ауди А6”, регистриран в България и водещ се на името на българската жена на Джанлуиджи Сарконе. Коя е тайнствената българка, приета в мафиотската фамилия?

Българката се казва Виктория Г. и е родена през 1983 г. Завършила е бургаската математическа гимназия и е шампионка по спортни танци, печелила е състезания и в чужбина. Не е ясно как Виктория се е запознала с Джанлуиджи, един от босовете на клана Сарконе. Въпреки че не му е съпруга официално, те имат две деца и Виктория участвала активно в “бизнеса” на фамилията.

В България се намират и две от запорираните банкови сметки, в които Джанлуиджи прелял на 8 пъти по 4900 евро през 2014 г. Тогава Виктория Г. декларирала доходи от едва 8000 евро общо, поради което властите в Италия сметнали за незаконен произхода на парите в сметките. За престъпни са приети и парите, с които през 2013 г. е купено “Порше Кайен”. Като произлизащо от незаконни доходи се смята и цялото намерено имуществото за 3 млн. евро на Джанлуиджи Сарконе и българската му жена в Италия.

Под удара на италианските антимафиоти попада и сметка в румънска банка, както и фирми в Италия. Стойността на запорираното имущество на фамилията Сарконе е за общо 8 млн. евро

В заповедта за арест на Кармине Сарконе изплуват нови подробности около дейността в чужбина на престъпния клан от Ндрангетата. Свидетели твърдят пред италианските власти, че кланът инвестирал в имоти в Румъния. От една от фирмите му – World House, са прехвърлени по банков път 193 000 евро към българска фирма с име “Интерпласт” и към румънската “Каза Ноастра”.

Има доста български фирми с това име. Поне две са със седалище в Бургас, друга е в Хасково. И до момента не е ясно за коя от фирмите става въпрос, защото в България няма официална информация по темата, фирмите не коментират, а се оказва, че Виктория Г. има връзка както с Бургас, така и с Хасково.

Тя е родена и израсла в Бургас, но майка ѝ е от Хасково Двете заедно са регистрирали там фирма през декември 2010 г. – “Италиан билд”. Според запознати тя се е занимавала със строителство. От тях става ясно, че реално фирмата няма сериозна дейност, въпреки че е действаща и към момента според Търговския регистър. Позвънихме на посочения в регистрацията мобилен номер, и чухме, че номерът е сгрешен или непълен. Готови сме да публикуваме мнението на Виктория Г. по темата веднага, щом се свърже с нас.

Самият Джанлуиджи Сарконе има българска фирма – “Иновативе локинг системс”, регистрирана през декември 2011 в столичния жк “Слатина”. Според предмета ѝ на дейност се занимава със строителство, транспорт, сделки с недвижимо имущество и др. Фирмата е била активна между 2011 и 2014 г. В началото Джанлуиджи е имал съдружник – Иво Маре, от Траверсетоло, градче между Парма и Модена в Италия, но той му продава дяловете си през 2013 г.

“Иновативе локинг системс” е представлявана в България от счетоводна къща, която обслужва и десетки други фирми, предимно с италиански собственици. Тя пък работи с адвокатска семейна кантора, която е собственост на сина и снахата на известен български банкер, чиято банка бе една от фалиралите през голямата криза от 1996-1997 г. Не е ясно запознати ли са те с именития си клиент от Ндрангета. Готови сме да публикуваме мнението им по темата и ще се радваме, ако ни помогнат за контакт със семейство Сарконе.

Не е ясно само чрез “Иновативе локинг системс” и “Италиан билд” ли е присъствал клонът Сарконе в България. Фактите от италианската “Антимафия” са следните: през септември 2014 г. Джалуиджи и Виктория отиват в банката “Монтепаски” в Повильо. Там превърнали в пари акции за 336 000 евро и изтеглили в брой 35 000 евро, за да ги прехвърлят в България

Всъщност това става повод за ареста на Джанлуиджи. Заедно с него през 2014 г. са арестувани още 200 души в Италия за връзки с Ндрангета. Съдът в Реджо Емилия поставя под запор много сметки, терени и апартаменти на клана Сарконе в Италия, България, Румъния и Литва. Конфискуван е и луксозен комплекс, предлагащ и услуги за химическо чистене “Аркобалено”, собственост на Виктория Г.

Според италианските власти фамилията Сарконе е използвала и коли, регистрирани на името на българи. Следователи смятат, че кланът е купувал в Холандия посредством своя компания огромни пратки контрабандно гориво, което след това транспортирал към Италия и складирал до Верона. Според “АнтимафияСарконе имат в чужбина “добре консолидирани във времето бази”.

Смята се, че арестуваният през януари 2018 г. Кармине Сарконе е опитвал да поддържа жива дейността на престъпния клан след задържането на братята му. След ареста му през януари 2018 г. икономическата дейност на клана Сарконе секва окончателно. Или поне така смятат италианските власти.

Разследването е подготвено с помощта на Journalismfund.eu

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари