ВиК - Русе е пред фалит заради рязкото увеличение в цената на тока

3
Изходът от кризата е да се увеличи цената на водата
Изходът от кризата е да се увеличи цената на водата Снимка: TVN

ВиК-Русе е пред фалит заради рязкото увеличение на тока на свободния енергиен пазар.

Над 40% от разходите на дружеството отиват за плащане на електроенергия. От ръководството искат законодателни промени, за да могат водоснабдителните дружества да бъдат подпомагани от държавата. В момента те нямат право да получават субсидии. На този етап обаче, изходът от кризата е да се увеличи цената на водата, информира БНТ.

Към момента русенци плащат за кубик вода 3 лв. От дружеството изготвят бизнес план, според който вероятно цената ще се вдигне най-малко с 10%.

Това допълнително ще натовари семейните бюджети.

Непоносими се оказват и цените на електроенергията за ВиК-Русе. От август дружеството плаща двойно по-скъпо за ток - от 120 на 300 лв. за мегаватчас.

Днес сме платили 600 хил. лв. сметка за ток при положение, че приходите на дружеството са около 1 млн. и 600 хил. лв, обяснява инж. Сава Савов – управител на ВиК-Русе.

Сметките за ток са големи, защото водата се доставя до потребителя с помощта на помпи. ВиК – Русе е сред малкото дружества в страната, които използват този метод.

За Русе водата за да стигне до крана или до чешмата на всеки един потребител се припомпва три пъти и разходът на електроенергия е определящ за ВиК Русе. Неминуемо трябва да се увеличи цената. Или да се теглят кредити, за да се покрият тези разходи и дружеството да изпадне в неплатежоспособност. Знаем, че в системата има други ВиК, които са в реален фалит, но не е обявен, защото услугата е жизнено необходима, допълва инж. Сава Савов – управител на ВиК-Русе.

По думите на инж. Савов, доставянето на вода е социална услуга и трябва да бъде регулирана от държавата, за да не натоварва гражданите с високата си цена.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари