Видео показва как черна дупка забавя формирането на звезди

1
Учени за пръв път са наблюдавали как черна дупка поражда мощен “вятър”, изхвърлящ газ от галактика
Учени за пръв път са наблюдавали как черна дупка поражда мощен “вятър”, изхвърлящ газ от галактика

Астрофизици от САЩ, Великобритания и Испания за пръв път са наблюдавали как черна дупка поражда мощен “вятър”, изхвърлящ газ от галактика. За резултатите от изследванията си екипът учени съобщава в статия за списание Nature, а в съкратен вариант са описани и на сайта на NASA.

Учените забелязват, че наличието на черна дупка в звездна система (каквито са галактиките) води до възникването на огромни потоци от частици, които напускайки акреационния диск на системата се ускоряват до релативистични скорости (в конкретния случай – около 1/4 от скоростта на светлината). Този “космически вятър” притежава енергия, която трилиони пъти надвишава енергията на слънчевото излъчване. Под негово въздействие облаци космически прах и газ биват “издухвани” от центъра на галактиката. Облаците от газове и прах са основният материал, от който се раждат нови звезди. По този механизъм учените са изчислили, че всяка земна година от централната област на галактиката се отблъсква материя с маса на около 800 слънца.

Галактиката IRAS F11119+3257 се намира в съзвездието Голяма мечка и е се е формирала, според предположенията на учените, от сливането на две други галактики. Астрофизиците са наблюдавали централната част на звездната система с помощта на орбиталните телескопи Suzaku (работещ в рентгеновия спектър) и Herschel (който работи в инфрачервения диапазон). В централната част на галактиката се намира свръхмасивна черна дупка, която е с маса 16 милиона пъти по-голяма от масата на Слънцето.

Учените съобщават, че са успели за пръв път да проследят протичането на този процес. Получените данни потвърждават теоретичните предположения, че забавянето в образуването на звезди в галактиките е свързано с намиращите се в централните им части черни дупки. Сега предстои учените да продължат наблюденията си и да се опитат да открият аналогични процеси, протичащи в други галактики.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари