Входната такса за храм "Св. Александър Невски" с гратисен период

0
Входната такса за организирано посещение на храм-паметника "Свети Александър Невски" ще има гратисен период от един месец
Входната такса за организирано посещение на храм-паметника "Свети Александър Невски" ще има гратисен период от един месец Снимка: Булфото

За въвеждането на входна такса от 5 лева за организирани туристи в храм-паметника "Свети Александър Невски" ще има гратисен период от един месец.

Това обяви пред "Хоризонт" новият предстоятел на катедралата архимандрит Дионисий.

От българската Асоциация на туристическите агенции са препоръчали цената на билета да не надвишава 6 лева. "Таксата ще се събира само от организирани групи, за които посещението в храма влиза в туристически пакет", поясни Дионисий:

Туристически групи от град Сливен, да речем, когато туристическа агенция им е предложила такава услуга, че ще ги доведе до катедралата "Свети Александър Невски", нека бъде така добра, съгласно тази заповед на управата на храма, да предвижда тази туристическа агенция от тук нататък тези пет лева да бъдат за храма, защото те не може да не начисляват за себе си нещо, затова че ще ги доведат в храма.

Средствата ще отиват за осветление и за отопление на храма. Все още не е решено как ще се регламентират приходите. Нека да видят състоянието, в което е една катедрала от 104 години насам, призова Дионисий:

Между Прага и Кайро и между Истанбул и Виена по-красив храм от "Свети Александър Невски" няма, в тъмнина той няма как да бъде показан.

С туристическите агенции ще бъде договорено да влизат групи организирано извън часовете за богослужение.

Междувременно Светият синод заяви, че не приема въвеждането на входна такса за Патриаршеската катедрала. Достъпът за всички граждани ще остане свободен, заявиха от Синода.

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари