Ветово посрещна татари от България и Румъния на събора "Тепреш"

0
Събитието събра стотици хора в местността „Лагера“
Събитието събра стотици хора в местността „Лагера“ Видео: Русе Медиа

Събитието събра стотици хора в местността „Лагера“

Ветово посрещна днес татари от България и Румъния, които се включиха в националния събор на татарската общност „Тепреш“. Събитието събра стотици хора в местността „Лагера“ край Ветово, а организатори на празника бяха Община Ветово и сдружението на татарите „Асабай“. Специални гости на кмета на Ветово д-р Мехмед Мехмед бяха зам.-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов, евродепутатът Илхан Кючюк, зам.-председателят на парламента Филиз Хюсменова, депутатът от Русе Ализан Яхова, нейни колеги от парламента, зам.-посланикът на Турция и др., предава Русе Медиа.

В словото си кметът на Ветово д-р Мехмед Мехмед припомни, че всяка година през месец май татарската общност отбелязва празника на пролетта. Ветово има най-голяма татарска общност в България в момента, като тук живеят около 250 семейства, съхранили традициите си.

Председателят на „Асабай“ Ерхан Хюсеин сподели, че „Тепреш“ събира татарите, за да покажат, че пазят корените си и да предадат посланието на следващите поколения.

Присъстващите почетоха с молитва паметта на загиналите татари по времето на Сталин – на 18 май 1944 г. с негова заповед са депортирани над 200 000 кримски татари.

В рамките на събора фолклорни формации представиха татарски песни и танци, а възрастни жени приготвиха кулинарни тестени специалитети за почерпка на гостите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари