Вещите лица не открили грешки в протоколите от референдума

0
Експертите не са открили никъде липсващи в три от оспорваните 44 секции бюлетини и пликове, а в други отделни чували са намерили книжата в насипно състояние
Експертите не са открили никъде липсващи в три от оспорваните 44 секции бюлетини и пликове, а в други отделни чували са намерили книжата в насипно състояние Снимка: БГНЕС

Трите вещи лица, назначени от Върховния административен съд, не са открили съществени несъответствия във вписаните в протоколите от секционните избирателни комисии данни. Това сочи протоколът от последното заседание по делото „Шоуто на Слави“ срещу резултатите от референдума, публикуван със закъснение заради премахването на лични данни.

Експертите не са открили никъде липсващи в три от оспорваните 44 секции бюлетини и пликове, а в други отделни чували са намерили книжата в насипно състояние, вместо подредени според изискванията на ЦИК. Въпреки това те са установили само три бюлетини без плик, а в останалите случаи става дума за очевидни грешки в протоколите, които са поправени.

Според протоколите, които са официално удостоверителните документи на СИК, в урните са намерени 12481 броя бюлетини без пликове, настоява адвокат Христев, който представлява шоумените. Същото изтъква и заместник-главният прокурор Ася Петрова. Тяхната теза е, че тези бюлетини не са отчетени в избирателната активност, а заедно с тях решенията на референдума стават задължителни.

Безспорно е, че тези бюлетини, които са намерени в кутията без плик, са недействителни. Спорният момент е в това дали в тези СИК, в които са записани в протоколите, че са намерени такива бюлетини действително са намерени и това касае грешка на самите СИК или на разбиране на протокола, гласи основният аргумент в защитата на ЦИК. От всички проверени 44 секции не са намерени бюлетини без плик, с посоченото едно изключение.

Делото вече се води в съдебния регистър свършено и се очаква съдът да обяви решението си. То може да се обжалва пред петчленен състав на съда.

Източник: Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари