Веселина Томова: Как Портних ще обясни откъде има милиони, за да учи синът му в най-скъпото училище в света

36
Таксата за обучение в швейцарския институт „Le Rosey“ е около 300 000 лева на година
Таксата за обучение в швейцарския институт „Le Rosey“ е около 300 000 лева на година

Варна е затънала в невиждана корупция, твърди разследващата журналистка

Варненският кмет Иван Портних е записал сина си Николай в най-престижното и скъпо училище в света, стана ясно от разкритие на Веселина Томова от „Афера“, която коментира фактите в студиото на „ЕвроДикоф“.

Таксата за обучение в швейцарския институт „Le Rosey“ е около 300 000 лева на година. За пет години това прави около милион и половина лева. А през двата мандата кметуване Портних би трябвало (по закон поне) да има доход единствено от кметската си заплата.

Изнесените от „Афера“ факти са били проверени и от Сашо Диков в Швейцария, с което се потвърждава, че кметският син е записан там.

Веселина Томова подчерта, че тази информация по никакъв начин не е била оборена от Портних или екипа му.

След публикацията на „Афера“ за прескъпото обучение на кметския син, приближените на Портних го питали дали това е истина, той обяснил, че плаща таксата, като продал един апартамент и, ако се наложело, щял да продаде и втори апартамент, за да може да издържа наследника си в Швейцария.

Според Веселина Томова има и друга версия от къде са парите на Портних и тя е най-логична и „най-замазваща“ очите. Тя е свързана с бившия тъст на Портних – Красимир Маринов, който има фирма за доставка и търговия на газ. И през двата му кметски мандата досега тази фирма е свързана с обществени поръчки на община Варна и с всички общински предприятия, на които е осигурявала газ.

Същият този Красимир Маринов е известен във Варна в т.нар. кръг „Тъстовете“, тъй като е свързан с бившия шеф на ВиК – Варна, където пък минават изключително много обществени поръчки, свързани отново с тъста на Портних. Тези обществени поръчки са свързани с реконструкциите и взаимна инфраструктура на общината и ВиК дружеството и за тях са излети огромни суми, твърди разследващата журналистка Веселина Томова.

По думите ѝ, това във Варна е обществена тайна. Така че видимо Портних би могъл да оправдае по някакъв начин парите си, въпреки че преди около година и половина той се разведе със съпругата си, която е майка на сина му Николай Портних, който е записан в скъпото училище. Разводът е довел до разваляне на отношенията между Иван Портних и тъста Красимир Маринов. Но в името на внука и поради дългогодишната им симбиоза, свързана с поголовно крадене на общински средства, няма как да бъде неглижирано това прахосване на пари, коментира Веселина Томова.

Според журналистката няма как да няма съмнения откъде са парите на Портних, след като години наред се шири корупция в общината под негово ръководство. Още повече, че и срещу него има заведено досъдебно производство за злоупотреба с власт, има изключително много масиви в службите, включително и такива, които са изпратени до Европейската прокуратура.

Тази корупция, която е очевадна във Варна, няма как да не бъде търсена и в такива плащания като обучението в най-скъпото училище в света. Според Томова, за да може някой да си позволи да плаща такива милиони за обучение на детето си там, значи, че имаш още повече милиони, с които да се поддържа стандарт на живот и огромни имоти, каквито има Портних.

Той казва, че ще продава и апартаменти, но никой не го пита откъде са тия пари за тях, подчерта Томова. По думите ѝ, Иван Портних има и огромна къща в покрайнините на Варна, която също иска поддръжка, а това са пари. Как става това с една кметска заплата? По закон той не може да има други доходи. Това, че тъстът му имал пари, не означава абсолютно нищо.

Има изключително много въпроси, но е лошото, че на никой не му пука от това, защото апатията е обзела варненци – и поради корупцията, и заради липсата на алтернатива. Затова и избирателната активност във Варна ще бъде изключително ниска, прогнозира Веселина Томова. Така с гласовете на общинската администрация и корпоративни гласове от зависими от общината фирми Портних може да спечели кметското място с много ниски проценти. За отбелязване е, че Портних е актуализирал заплатите на всички общински служители със задна дата. Така те са получили преди изборите няколко заплати накуп, което си е купуване на корпоративен вот с държавни пари, заключи журналистката.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 14
    10
    Непознат
    Ало,обръщам се към написаното от истина.Това не е злоба,а истинска корупция,бездействие от страна на държавата.Инситуциите къде спят,а да го питат кажи от къде имаш тези пари.Ако са изкарани парите със честен труд,няма лошо,но когато си кмет по закон не можеш да имаш фирми защото влизаш във конфликт на интереси.Ами жалко,това е държавата,когато от запад ни казват че има корупция си затваряме очите.Много много отдавна трябваше темида да не е със затворени очи,а много отворени очи.Но когато играят милиони,всичко е загубено.Спасението терминал 3
  • -3
    9
    Баклава бей
    На теб ли да обяснява ,ай сиктир ма?!
  • 8
    8
    Морето
    ОТ КЪДЕ ЛИ? ОТ КАНАЛИТЕ, РАЗБИРА СЕ! 420 МИЛ.ЛВ. НЕ СЕ ДАВАТ ОТ БЮДЖЕТА НА БЕДНА БЪЛГАРИЯ ЗА НИЩО - ОСВЕН ТОВА ВИДИМО ПРАВИЛНО СЕ ПРЕРАЗПРЕДЕЛЯТ!
  • 18
    7
    Иванов
    То е ясно откъде от Боко тиквата и герб,сега варненци имат шанс да не го изберат повече,и да бъде задържан за разпит но този път със сериозни последици
  • 15
    6
    СкъсанЛявЧервенШушон
    Портних е руска свиня и трябва да бъде изгонен от България, да му ЕПМ пияндурска да Е-а!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари