Вените на дланта заменят паролите

0
Най-новият метод за отключване при Windows 10
Най-новият метод за отключване при Windows 10

Биометричните системи за сигурност се превръща във все по-предпочитан вариант за технологичните компании, които искат да предложат спокойствие на своите служители, защото е по-трудно да се копира пръстов отпечатък отколкото да се открадне парола.

Fujitsu представи най-новия метод за отключване за Windows 10, чрез разпознаване на вените на дланта. Fujitsu работи върху този вид технологии повече от десетилетие, но сега в партньорство с Microsoft предлага сканиране на вените на дланта, като част от Windows Security Hello, технологията която позволява на потребителите да влезнат в Windows 10 посредтвом лицето си или пръстов отпечатък, ако компютърът им разполага с необходимия хардуер.

Сега сканирането на дланите се включва в списъка, въпреки че сканира вените, а не самите длани. Идеята е, че мрежа от вени на дланта е толкова оплетена и сложна, че е уникална за всеки човек.

Също така, е много по-трудно да се направи копие от вените на дланта, отколкото да се намери снимка на лицето на някого, което може да е достатъчно, за да се премине през определени методи за отключване с лице.

Fujitsu казва, че сканиращите вените устройства за лаптоп, които са само малко по-големи от пощенски марки, са много бързи и много точни. Всичко, което е необходимо е потребителя да задържат ръцете си точно над скенера и са директно в Windows, без да е необходима парола.

Технологията работи с насочени нагоре инфрачервени лъчи, които се отразяват с различна скорост в зависимост от това дали открива вени или не. Крайният резултат е изображение на дланта, на което вените са изобразени като черни линии, които сигурността вградена в Windows Hello, може да се използва за потвърждаване на самоличността на човек.

Деоксидираният хемоглобин във вените ги прави видими при инфрачервено сканиране, а кръвта трябва да се движи, за да може да работи системата, така че хакери не биха могли да използват отрязана ръка, за да влязат в компютъра с Windows 10 на някой друг.
Все повече фирми използват PalmSecure технология, която вече се предлагат и в Windows 10 Pro лаптопите от Fujitsu.

Няма информация за потребителска версия, но технологията вероятно ще бъде достъпна след време. В същото време други производители на хардуер продължават да експериментират с всички видове биометрични идентификации, за да заменят традиционната парола.

Сърдечния ритъм, движението на устните и дори походката са някои от възможностите, които се разработват.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

В живота си човек най-много се радва на първо дете, втора жена и третата ракия!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари