Велоалея минава под балконите на блокове в Силистра

0
Хората недоволстват, а от общината им обясняват, че това било работа на най-добрите им специалисти
Хората недоволстват, а от общината им обясняват, че това било работа на най-добрите им специалисти Видео: БНТ

Истински строителен абсурд  в Силистра. Велоалея минава под балконите на блоковете в най-големия квартал в града. Тя е изградена по трансграничен проект. Хората недоволстват не само от изпълнението, но и от липсата на достатъчно информация за проекта

Жителите на квартала недоумяват как е възможно новата велоалея да минава под прозорците им и да заема голяма част от тротоара, разкрива БНТ.

"Колоездачите ще се ръкостискат със собствениците. Това ли е?", каза Петранка Петрова.

"Минава точно на 10 сантиметра от жилищната кооперация. На първия етаж, аз не знам хората как ще се оправят там", каза Мирослав Върбанов.

Потърпевшите настояват велоалеята да е част от пътното платно, а не от тротоара.

"Във всяка една нормална държава, като имаш всичко изградено, дърпаш успоредно 1 метър черта на тротоара и си караш велоалеята. Така правят хората на Запад. Като не могат, да излязат да видят", каза Тихомир Иванов.

"Ние не сме против колоезденето, всички трябва да се борим за екологично чист въздух на града. Навсякъде, дори и в Русе, не развалиха тротоарите, а си направиха велоалеите покрай тях", каза Петранка Петрова.

В своя защита от община Силистра заявиха, че по изготвянето на проекта са работили най-добрите професионалисти.

"Проектът е изготвен от специалисти по пътно строителство, гледан е на експертен съвет, съгласуван е с всички институции, които имат отношение към пътно-транспортната обстановка", каза заместник-кметът на Община Силистра Тихомир Борачев.

"Всеки, може би, трябва да направи малко компромис със своите лични изисквания в интерес на цялостния проект."

Жителите на квартала обаче твърдят, че не са били информирани предварително за изграждането на велоалеята, а са разбрали за плановете на общината едва ,когато багерът разрушил градинката пред блока.

"По никакъв начин не бяхме уведомени какво ще става под носа ни, в самите основи на блока", каза Надя Иванова.

"Когато започва да се строи обект навсякъде се поставят информационни табели. Какво ще се строи, кога ще се строи, какъв е пусковият срок, кой ще го изпълнява, кой е инвеститорът. Тук някъде да видяхте такава табела поставена", каза Петранка Петрова.

"Ще обърнем по-сериозно внимание на информационната кампания при следващите лотове с прессъобщения на нашата страница и директно съобщения по входовете", каза заместник-кметът на Община Силистра Тихомир Борачев.

Проектът предвижда изграждането на над 7 километра велоалеи в Силистра. Инвестицията е за над 3 милиона евро.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари