Великобритания спира фракинга за добив на газ

0
Страната наложи мораториум заради риска от "недопустими последици" за местното население
Страната наложи мораториум заради риска от "недопустими последици" за местното население Снимка: Getty Images

От днес Великобритания налага мораториум върху добива на газ чрез фракинг (хидравлично разбиване) в Англия, съобщи правителството.

Аргументът е, че при използването на този метод има риск от "недопустими последици" за местното население чрез предизвикване на земни трусове, съобщиха осведомителните агенции.

Правителството на Борис Джонсън е показвало, че подкрепя добива на шистов газ като един от начините за намаляване на зависимостта на страната от внос на природен газ, с който се отопляват около 80 на сто от британските домакинства, отбелязва Ройтерс, предава БТА.

Срещу фракинга обаче са природозащитници, които посочват, че този метод противоречи на обещанието на Великобритания да постигне до 2050 година нулеви въглеродни емисии. Днешното съобщение за замразяване на фракинга, което е промяна в политиката на правителството, се обяснява и с факта, че сега Джонсън се готви за нови парламентарни избори на 12 декември, отбелязват медиите.

Мораториумът ще остане в сила, докато не се появят нови убедителни доказателства за безопасността на този метод, се казва в съобщението на правителството.

Решението се свързва с инцидент от август, когато при разработването от британската компания Куадрила на газово находище недалеч от Блекпул, Северна Англия, в околността бе регистрирано земетресение с магнитуд 2,9, разлюляло някои къщи. Това предизвика вълна от обществено недоволство.

След разследване на инцидента британският регулатор OGA, отговарящ за добива на петрол и газ, заяви, че засега не е възможно да се предрече точно дали са възможни земни трусове, свързани с фракинга.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари