Велики умове с психични проблеми, които промениха света

0
Джон Наш е американски математик, работещ в полето на диференциалната геометрия, теория на игрите и диференциални уравнения
Джон Наш е американски математик, работещ в полето на диференциалната геометрия, теория на игрите и диференциални уравнения

Шизофренията е психическо разстройство, което нарушава мисловните процеси и емоционалните реакции. Проучвания показват, че има по-висок процент на случаи с психично разстройство при творческите гении, отколкото в населението като цяло. А от тези психични разстройства, най-опасна е шизофренията, съобщава "Дарик"

Вижте най-великите умове, които са страдали от психични разстройства.

Винсент ван Гог

Винсент Вилем ван Гог, холандски художник, пост-импресионист, страда от резки промени в настроението и е изключително ексцентрична личност. Той преживява периодично повтарящи се психотични епизоди през последните две години от живота си, на 37 години се самоубива със изстрел в гърдите с револвер. Биографичната драма „Painted with Words", с участието на Бенедикт Къмбърбач в главната роля, представя неговите последни дни.

Джон Наш

Джон Наш е американски математик, работещ в полето на диференциалната геометрия, теория на игрите и диференциални уравнения. Високо цененият холивудски филм „Красив ум" представя живота на Наш и е номиниран за 8 „Оскар"-а. Филмът е базиран на математическия му гений и борбата му с шизофренията. В ролята на гения е Ръсел Кроу.

Вирджиния Улф

Психоаналитици все още спорят относно това дали известната писателка е имала шизофрения, или не. Виржиния преживява състояния на дълбока маниакална депресия. Втората световна война и разрушаването на лондонския й дом влошават психическото й състояние до положение, в което тя не успява дори да работи. Тя влиза в реката и се самоубива. Част от живота й е описана в известния филм „Часовете".

Дейвид Хелфгот

Дейвид Хелфгот е австралийски концерт майстор. Става известен като дете чудо, след като баща му започва да го обучава на пиано още докато е на пет. На 19-годишна възраст започва да проявява признаци на шизоафективно разстройство. През следващите десет години е подложен на психиатрично лечение, което включва психотропни лекарства и електроконвулсивна терапия. Животът на Хелфгот служи като вдъхновение на филма „Блясък".

Клаус Кински

Клаус Кински е немски актьор. Той участва в повече от 130 филма, играе в главната роля във филмите на Вернер Херцог, включително „Агире, гневът Божи". През 1950г. Кински отсяда в психиатрична клиника за три дни. Страдащ от несподелена любов по спонсора си, той започва да я преследва, а накрая дори се опитва да я удуши.

Джак Керуак

Писател, поет и художник, Джак Керуак страда от шизофрения. Досието му от флота показва, че е диагностициран с „деменция прекокс" - остарял термин за смисъла, който днес се влага в думата шизофрения.

Луис Уейн

Този художник е известен по цял свят с невероятните си антропоморфни картини на котки. Той бавно развива симптоми на шизофрения, това се отразява и на работата му - „шизофренични котки."

Даръл Хамънд

Даръл Клейтън Хамънд е американски актьор, стендъп комик и импресионист. Той е част от екипа на „Saturday Night Live" (Сатърдей найт лайв) в периода 1995 - 2009 г., което го прави един от актьорите, които най-дълго време са участвали в шоуто. След няколко хоспитализации, поради психиатрични проблеми, той е диагностициран с биполярно разстройство, шизофрения и гранично разстройство на личността.

Клара Боу

Холивудската актриса от 1920 г. Клара Гордън Боу е суперзвезда. Тя участва в над 40 филма. Към края на кариерата й е диагностицирана с шизофрения, защото се оплаква че страда от „болки", които нямат медицинско основание. Боу отхвърля идеята, че страда от шизофрения и продължава да работи нормално - просто с малко по-странно държание.

Вероника Лейк

Вероника Лейк е известна филм-ноар (холивудска криминална драма) актриса през 40-те и е диагностицирана с шизофрения като дете. Тя е известна с някои драматични и сериозни изблици като възрастна. Лейк печели признание за ролята си в „Sullivan's Travels" (Съливанс травелс) и с ролите й на фатална жена във филми ноар с Алън Лад.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари