2020: Кадрите, които няма да забравим

0
Това е една от най-запомнящите се снимки на 2020 година. Лекар прегръща болен от КОВИД-19, който плаче неутешимо
Това е една от най-запомнящите се снимки на 2020 година. Лекар прегръща болен от КОВИД-19, който плаче неутешимо Снимка: Дойче Веле

Някои от тях ни натъжиха, други предизвикаха сензация, трети ни възмутиха: десет снимки от драматичната 2020 година, които няма да забравим

Щефани Хьопнер за Дойче Веле

  • Нанси и Брайън Алън пред дома им в Нов Южен Уелс, Австралия. Небето е червено, а вятърът ги засипва с дим и пепел от зоните, в които бушуват пожари. Месеци наред горяха пожарите на континента. 34 души загинаха, изгоря площ, по-голяма от Ирландия. <strong class='keys'>Кадри</strong>те от природното бедствие белязаха началото на <strong class='keys'>2020 година</strong>.

    2020: кадрите, които няма да забравим

    Австралия гори

    Нанси и Брайън Алън пред дома им в Нов Южен Уелс, Австралия. Небето е червено, а вятърът ги засипва с дим и пепел от зоните, в които бушуват пожари. Месеци наред горяха пожарите на континента. 34 души загинаха, изгоря площ, по-голяма от Ирландия. Кадрите от природното бедствие белязаха началото на 2020 година.

  • Четин Гюлтекин докосва портрета на брат си Гьокхан. 37-годишният мъж и още осем души, сред които и един български гражданин, бяха убити при расистката атака в Ханау. По-късно нападателят застреля майка си и се самоуби. Колектив от художници нарисува 27-метровото изображение в памет на жертвите.

    2020: кадрите, които няма да забравим

    За да не ги забравим

    Четин Гюлтекин докосва портрета на брат си Гьокхан. 37-годишният мъж и още осем души, сред които и един български гражданин, бяха убити при расистката атака в Ханау. По-късно нападателят застреля майка си и се самоуби. Колектив от художници нарисува 27-метровото изображение в памет на жертвите.

  • Тази снимка предизвика истинска сензация: по време на антирасистка демонстрация на Black Lives Matter в Лондон Патрик Хътчинсън изведе на рамо пострадал мъж. Британски медии съобщиха впоследствие, че въпросният мъж е бил част от групата на десните контрапротестиращи. Хътчинсън, който е отговарял за сигурността на чернокожите демонстранти, не се поколебал да помогне на десния контрапротестиращ.

    2020: кадрите, които няма да забравим

    Символ на човечността

    Тази снимка предизвика истинска сензация: по време на антирасистка демонстрация на "Black Lives Matter" в Лондон Патрик Хътчинсън изведе на рамо пострадал мъж. Британски медии съобщиха впоследствие, че въпросният мъж е бил част от групата на десните контрапротестиращи. Хътчинсън, който е отговарял за сигурността на чернокожите демонстранти, не се поколебал да помогне на десния контрапротестиращ.

  • Тази демонстрантка във Варшава напомня на Статуята на свободата в Ню Йорк. След спорните избори в Беларус протестиращи излязоха по улиците в знак на солидарност с опозиционното движение в държавата на Лукашенко.

    2020: кадрите, които няма да забравим

    В името на демокрацията

    Тази демонстрантка във Варшава напомня на Статуята на свободата в Ню Йорк. След спорните избори в Беларус протестиращи излязоха по улиците в знак на солидарност с опозиционното движение в държавата на Лукашенко.

  • Опустошителната експлозия в Бейрут уби най-малко 200 души и унищожи безчет къщи и сгради. Без дом остана и пианистът Раймонд Есаян. Макар да пострада тежко при експлозията, музикантът продължи да твори. Есаян сглоби роял от развалините и засне видеоклип към новата си песен.

    2020: кадрите, които няма да забравим

    Симфония в развалините

    Опустошителната експлозия в Бейрут уби най-малко 200 души и унищожи безчет къщи и сгради. Без дом остана и пианистът Раймонд Есаян. Макар да пострада тежко при експлозията, музикантът продължи да твори. Есаян "сглоби" роял от развалините и засне видеоклип към новата си песен.

  • Тази сцена предизвика възмущение по целия <strong class='keys'>свят</strong>: американският президент Доналд Тръмп застана пред църквата Сейнт Джон във Вашингтон с Библия в ръка - вероятно за да си спечели симпатиите на евангелистките християни. За целта малко преди това мирни демонстранти пред Белия дом бяха прогонени със сълзотворен газ. Една не особено християнска постъпка...

    2020: кадрите, които няма да забравим

    С Библия в ръка

    Тази сцена предизвика възмущение по целия свят: американският президент Доналд Тръмп застана пред църквата "Сейнт Джон" във Вашингтон с Библия в ръка - вероятно за да си спечели симпатиите на евангелистките християни. За целта малко преди това мирни демонстранти пред Белия дом бяха прогонени със сълзотворен газ. Една не особено християнска постъпка...

  • Когато влиза в Ковид-отделението на болница в Тексас, д-р Джоузеф Варон вижда този пациент - стар, плачещ и самотен. Дори в Деня на благодарността не е имал право да се срещне с близките си. Каза ми само, че иска да е със съпругата си. Просто имаше нужда някой да го прегърне, разказва лекарят. Снимката на двамата обиколи света.

    2020: кадрите, които няма да забравим

    Една прегръдка, която обиколи света

    Когато влиза в Ковид-отделението на болница в Тексас, д-р Джоузеф Варон вижда този пациент - стар, плачещ и самотен. Дори в Деня на благодарността не е имал право да се срещне с близките си. "Каза ми само, че иска да е със съпругата си. Просто имаше нужда някой да го прегърне", разказва лекарят. Снимката на двамата обиколи света.

  • Дана Кларк и малкият ѝ син Мейсън чакат пред кметството в Ню Орлиънс, за да гласуват на президентските избори в САЩ. Дана Кларк е донесла защитната капсула, защото не е знаела колко хора ще носят маски. По този начин тя иска да защити не само детето си, но и учениците, на които преподава като учителка.

    2020: кадрите, които няма да забравим

    Избори по време на пандемия

    Дана Кларк и малкият ѝ син Мейсън чакат пред кметството в Ню Орлиънс, за да гласуват на президентските избори в САЩ. Дана Кларк е донесла защитната капсула, защото не е знаела колко хора ще носят маски. По този начин тя иска да защити не само детето си, но и учениците, на които преподава като учителка.

  • Какво общо имаха изборите в САЩ с това село в южния индийски щат Тамил Наду? Много, защото Камала Харис, новата вицепрезидентка на САЩ, има индийски корени. Дядо ѝ по майчина линия е от Туласендрапурам. Хората там се молеха Харис да спечели - и празнуваха, когато стана ясно, че тя ще бъде следващият вицепрезидент на САЩ.

    2020: кадрите, които няма да забравим

    Едно индийско село се моли за Харис

    Какво общо имаха изборите в САЩ с това село в южния индийски щат Тамил Наду? Много, защото Камала Харис, новата вицепрезидентка на САЩ, има индийски корени. Дядо ѝ по майчина линия е от Туласендрапурам. Хората там се молеха Харис да спечели - и празнуваха, когато стана ясно, че тя ще бъде следващият вицепрезидент на САЩ.

  • Този Дядо Коледа приветства с хай файв децата в зоопарка в датския град Олбор. Заради пандемията обаче е изолиран в огромно стъклено кълбо. Тази Коледа ще бъде различна за всички ни. Остава само да си пожелаем догодина по това време отново да живеем нормално.

    2020: кадрите, които няма да забравим

    Коледно "дай пет"

    Този Дядо Коледа приветства с "хай файв" децата в зоопарка в датския град Олбор. Заради пандемията обаче е изолиран в огромно стъклено кълбо. Тази Коледа ще бъде различна за всички ни. Остава само да си пожелаем догодина по това време отново да живеем нормално.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари