Великденският бонус не се връща при смяна на пенсионната формула

0
Право да получат 40 лева ще имат всички пенсионери, чиято пенсия е отпусната с начална дата до 30 април 2019 г. включително и нейният размер или сборът от пенсиите за месец април 2019 г. заедно с добавките и компенсациите към тях е до 348 лева
Право да получат 40 лева ще имат всички пенсионери, чиято пенсия е отпусната с начална дата до 30 април 2019 г. включително и нейният размер или сборът от пенсиите за месец април 2019 г. заедно с добавките и компенсациите към тях е до 348 лева Снимка: Dunavmost

НОИ ще даде великденски бонус от 40 лева и на хората, получили до 1 април разпореждане за пенсия по механизма за изчисление, влязъл в сила от 1 януари 2019 г.

Право да получат великденската еднократна сума ще имат всички пенсионери, чиято пенсия е отпусната с начална дата до 30 април 2019 г. включително и нейният размер или сборът от пенсиите за месец април 2019 г. заедно с добавките и компенсациите към тях е до 348 лева. Ако пенсията се отпусне между 1 и 30 април, бонусът ще се изплаща в пълен размер, независимо от началната дата на пенсията. В случай че лицето поиска индивидуалният му коефициент за пенсиониране да се преизчисли по старата формула, а полагащата му се сума надскочи 348 лева, то няма да връща празничната добавка, разясниха от НОИ, пише вестник Сега.

Преизчисление на пенсиите в срок от шест месеца ще могат да поискат всички, които са подали заявление за пенсия до 31 декември 2018 г. или тя им е отпусната след 1 януари 2019 г. До възможността за изчисляване на пенсиите по двата метода се стигна след нарасналото обществено недоволство от новия ред за изчисление на индивидуалния коефициент, който е в сила от началото на 2019 г. В края на миналата седмица парламентът гласува промени в Кодекса за социално осигуряване, според които в следващите четири години индивидуалният коефициент, от който зависи размерът на пенсиите, ще се изчислява от НОИ както по новия, така и по стария ред. По-благоприятният размер ще се избира служебно. Старата формула дава възможност на хората да избират трите си най-добри години преди 1997 г., както и годините 1997-1999 г. Според новата се взема предвид само осигурителният доход от 2000 г. досега.

От 8 до 22 април НОИ ще изплаща пенсиите заедно с великденския бонус. За най-бедните възрастни хора правителството отпусна 52 милиона лева, които ще бъдат раздадени на общо 1 322 300 пенсионери с пенсии до 348 лева, каквато е линията на бедността. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари