Вече 140 години Христо Ботев е името на българската свобода

0

С думите „вече 140 години Христо Ботев е името на българската свобода“, областният управител на Област Русе се обърна към гражданите на Русе и Русенска област по случай 2 юни.

В рамките на церемонията, която се състоя за отбелязване Деня на Ботев и загиналите за свободата на България и по повод 140 години от гибелта на Христо Ботев, Стефко Бурджиев призова гостите на празника да предадат Ботевите завети на бъдните поколения за пример и упование в моменти на трудност и изпитания. Той изрази увереност, че с твърдост и последователност в действията, с гордост и пламенен дух, всички българи могат да обичат Отечеството, също като Ботев, родното си място, града в който живеят и да работят за тяхното добруване.

Областният управител каза още „светлият пример на славния подвиг на Ботевите четници е урок за днешното поколение млади българи по патриотизъм, по толерантност и уважение, а не по омраза към различния. Те се превърнаха в нашата жива съвест, защото ни карат да преосмисляме живота и делата си“.

Церемонията продължи със заупокойна молитва за загиналите за отечеството, отслужена от свещеници на Русенска света митрополия.

Сред официалните лица, гости на събитието, бяха Омбудсманът на Република България – Мая Манолова, Генералният консулт на Русия в Русе – Татяна Грушко, заместник областният управител на Област Русе – Станимир Станчев, председателят на Общински съвет Русе – чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев, част от зам.-кметовете на Община Русе – Наталия Кръстева и Страхил Карапчански.

Последва поднасяне на венци и цветя.

Церемонията завърши с вой на сирени за Деня на Ботев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари